ISCURILI DOKUMENTI

Šeks bio na vezi s jugoslavenskom Službom državne sigurnosti

26.11.2017 u 08:27

Bionic
Reading

Nedjeljni Jutarnji donosi dokumentaciju iz koje proizlazi da je Vladimir Šeks bio na operativnoj vezi s jugoslavenskom Službom državne sigurnosti

Bilo je to prije više od 43 godine, davne 1974. godine. Tadašnji osječki advokat Vladimir Šeks, koji je tri godine ranije izbačen iz javnog tužiteljstva i iz partije, došao je u stan svoje klijentice Smilje Bagarić u Valpovu. Zastupao ju je u sporu oko stana s valpovačkim poduzećem Izgradnja. Tom prilikom u stanu je bio i njezin 18-godišnji sin Zlatko Bagarić, piše Jutarnji list.

Riječ je o budućem neokrunjenom kralju hrvatskog podzemlja, koji je ubijen u srpnju 1998. godine ispred zagrebačkog lokala NK Dubrava. 

Što se u stanu događalo i o čemu se vodio razgovor, zabilježeno je u dokumentima Službe državne sigurnosti pohranjenima u Hrvatskom državnom arhivu. Prema tim dokumentima, tog su dana u isto vrijeme kada i Vladimir Šeks, na razgovor kod Smilje Bagarić došla i "dva druga" iz SDS-a. No, jedni druge nisu vidjeli. Nema ni podataka da bi ti drugovi čuli ili snimili razgovor između Šeksa i članova obitelji Bagarić. Ali postoji službena zabilješka SDS-a u kojoj je prezentiran sadržaj razgovora u stanu Smilje Bagarić.

U to vrijeme Bagarić se s majkom vratio iz Njemačke nakon boravka kod oca Pere, koji je emigrirao nakon Hrvatskog proljeća. Nakon razgovora, Šeks je zaključio da on i otac pripadaju nekoj ekstremnoj emigrantskoj organizaciji. 

Šeks je nakon tog susreta ima još sastanaka sa 'sumnjivcem', a informacije koje je dao jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti dovele su do otvaranja početne operativne obrade nad Bagarićem.

Među dokumentima se nalazi i rukom pisana bilješka pod naslovom Od 'Kolege', od 21. 6. 1974., a u kojoj se navode imena određenih emigranata....

Vladimir Šeks je za Jutarnji potvrdio da ga je SDS bez njegova znanja zaveo pod kodnim imenom 'Kolega', ali da nije išao nikoga prijaviti, već da je, štiteći sebe, pokušao spriječiti klopku koju su mu namještali pripadnici jugoslavenske tajne službe.

'Bio je to neprekidni rat sa Službom državne sigurnosti. Istodobno sam vodio razgovore s njima, te radio na njihovoj kompromitaciji. Bile su to taktiček igre, nadmudrivanje, i u konačnici sam ja njih vukao za nos dok me 1981 nisu konačno ščepali kada mi je popustio oprez', rekao je Šeks. 

  • +12
Sva lica Vladimira Šeksa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL