počelo je

Plenković stavio karte na stol: Ovo su prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

02.01.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Povodom početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, premijer Andrej Plenković istaknuo je prioritete ovog šestomjesečnog razdoblja

'Usvojit će se strateški dokument za vrijeme našeg predsjedanja. Riječ je o kontroli migracija, politici azila...', najavio je Plenković.

'Zalagat ćemo se za jačanje kohezijske politike', dodao je.

Četiri su velike teme koje će uzeti medijsku pozornost, najavio je. To su Brexit, politička tema koja je na dnevnom redu u siječnju. 'S 31. siječnja će Velika Biratnija prestati biti članica Europske unije. 'Prijedlog pregovaračkog okvira između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije', kazao je.

Tu je i priprema razgovora o višegodišnjem financijskom okviru koji se sastoji od 45 zakonskih akata koji se trebaju usvojiti. To je europski proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

'Postoje četiri referentne točke: Prijedlog proračuna. Schengen, strategija uvođenja eura...

'Kaoš to smo dobili pozitivnu ocjenu Europske komisije za Schengen, za euro smo pripremili akcijiski plan. 'Želimo ga dovršiti do kraja predsjedanja i da se tijekom njemačkog predsjedanja donese odluka da Hrvatska postanje dijelom slijedećeg koraka za prihvaćanje eura.

Troškovi predsjedanja su od 55 do 60 milijuna eura.

  • +13
NSK brendiran za Hrvatsko predsjedavanje Europskom unijom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetino, s prvim minutama siječnja Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU.

Početak predsjedanja bit će službeno obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

  • +8
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Sastanak povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i hrvatske vlade održat će se 9. siječnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Za potrebe predsjedanja uređen je dosad nedovršeni dio NSK-a, koji će biti središte hrvatskog vođenja Europske unije. U novouređenom prostoru koji je pretvoren u moderni kongresni centar na raspolaganju je velika dvorana od 550 četvornih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagovaonica za delegate. Ondje su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta.

Predsjedanje je prigoda da se zemlja predstavi u što boljem svjetlu europskoj javnosti te da se za europske teme senzibilizira domaća javnost.

  • +26
Predstavljanje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Briselski dopisnici

U Hrvatsku 8. siječnja stiže šezdesetak utjecajnih briselskih dopisnika iz svih zemalja članica. Riječ je o uobičajenoj praksi da svako predsjedništvo na početku svoga mandata poziva skupinu dopisnika kako bi im predstavili prioritete i program predsjedanja i upoznali ih sa znamenitostima zemlje.

U političkom dijelu posjeta novinari će tijekom boravka u Zagrebu razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem i s nekoliko ministara, a nakon toga posjeti će Plitvice, Rijeku i Opatiju.

'Snažna Europa u svijetu punom izazova', slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedanje Vijećem EU-a.

Šestomjesečni program predsjedanja utemeljen je na četiri prioritetna područja: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Tijekom hrvatskog predsjedanja održat će se oko 1400 sastanaka na raznim razinama, većinom u Bruxellesu. Sastanci na ministarskoj razini u travnju i lipnju bit će u Luxembourgu. Već desetljećima je ustaljena praksa da se svi ministarski sastanci tijekom tri mjeseca u godini - travnju, lipnju i listopadu - održavaju ondje.

U Hrvatskoj će se održati ukupno 161 događaj, od čega dvije trećine u Zagrebu. Najvažniji među njima i vrhunac predsjedanja bit će neformalni sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana 7. svibnja u Zagrebu.

Osam neformalnih sastanaka Vijeća EU-a bit će u Zagrebu, tri u Splitu i jedno u Opatiji.

Predviđeno je i devet ministarskih konferencija od kojih će pet biti u Zagrebu a četiri izvan Zagreba.

Dio događanja planirao se održati i u Slavoniji, međutim zbog nedostatka smještajnih kapaciteta i dvorana od toga se odustalo. Stoga će se u Osijeku održati neki stručni sastanci koji ne zahtijevaju veliku logističku potporu.

Planirano je i niz konferencija, o zaštiti potrošača, o obrambenoj industriji, presađivanju organa, kohezijskoj politici, migracijama, demografskim izazovima, turizmu, o Europskom socijalnom fondu, te prometnoj infrastrukturi.

Za potrebe predsjedanja edukaciju je prošlo ukupno 850 ljudi. Izobrazbu u tri ciklusa prošli su i ministri u vladi - tečaj tajništva Vijeća Europske unije, tečaj javnog govora, te tečaj vođenja sastanaka i pregovora.