govorio o sankcijama

Plenković: Izjave Lavrova su pokazale da živimo u dvije različite stvarnosti

12.03.2022 u 12:07

Bionic
Reading

EU je pokazala jedinstvo, brzinu i učinkovitost u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu i nastavit će usvajati restriktivne sankcije protiv Moskve, rekao je u petak premijer Andrej Plenković u intervjuima za dvije televizijske emisije na France24.

"Cilj sva tri paketa sankcija je spriječiti Rusiju da provede ovu vrstu brutalne agresije na Ukrajinu. Još jednom se pokazalo jedinstvo Europske unije, naša politička pozicija bila je brza, učinkovita i jasna", rekao je Plenković u emisiji Ici l'Europe na francuskom jeziku.

Upozorio je na najteže posljedice ruske invazije na Ukrajinu koja traje već treći tjedan.

"Prva je tragedija za ukrajinski narod s kojim smo solidarni, druga je izbjeglička kriza bez presedana u Europi od 1945., a treća je porast cijena energenata", a potonja je bila glavna tema dvodnevnog samita šefova država i vlada EU-a u Versaillesu, rekao je hrvatski premijer.

Energetska ovisnost Europe o ruskom plinu je iznad 40 posto, a lideri EU-a nastoje to promijeniti.

"Bilo da se radi o povećanju domaće proizvodnje, bilo da se radi o uvozu iz drugih zemalja proizvođača plina poput Norveške, Azerbajdžana, Libije ili Alžira, ili o brodovima koji dolaze s ukapljenim prirodnim plinom", rekao je Plenković u emisiji Talking Europe i podsjetio na izgradnju LNG terminala na Krku koji je Hrvatskoj omogućio alternativni pravac opskrbe plinom.

Šefovi država i vlada u Versaillesu su "poslali snažan politički signal da želimo intenzivirati odnose s Ukrajinom na svaki mogući način na njezinom europskom putu", rekao je Plenković.

No 27 zemalja članica poslalo je Ukrajini poruku da neće biti ubrzanog puta za članstvo u Uniji. Plenković je podsjetio da je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u prosincu u Kijevu potpisao deklaraciju o njezinoj europskoj perspektivi i rekao da je predan tom procesu.

Ističe da je važno što je EU jedinstven u osudi ruske invazije. "Nakon izjava ruskog ministra vanjskih poslova (Sergeja Lavrova) možemo zaključiti da živimo u dvije različite stvarnosti i stoga ćemo nastaviti slati snažne poruke i usvajati pakete restriktivnih mjera kako bismo poručili Moskvi da nije primjereno to što radi i treba to odmah okončati", rekao je Plenković.