strateški resursi

Plenković u Versaillesu: Trebat će ograničiti cijene energije na globalnoj razini

11.03.2022 u 18:02

Bionic
Reading

Europska unija, koja se pokazala kao dio rješenja u koronakrizi, trebat će reagirati i u novoj situaciji nakon ruske invazije na Ukrajinu, između ostaloga ograničenjem cijena energenata, ali globalno kako bi se spriječile spekulacije, izjavio je u petak u Versaillesu hrvatski premijer Andrej Plenković

“Nakon ruske invazije imamo tri tragedije, najveća je ona ukrajinskog naroda, druga je velika izbjeglička kriza, a treća enormni rast cijena energenata”, rekao je Plenković nakon završetka dvodnevnog neformalnog samita čelnika EU-a u Versaillesu.

Europska unija pokazala se vrlo dobrom u rješavanju krize pandemije covida-19 uspostavom posebnog instrumenta EU sljedeće generacije, zajedničkom nabavom i distribucijom cjepiva, čuvanjem radnih mjesta, rekao je.

“Sada opet treba pomoći našim sugrađanima i gospodarstvu. Najbolje je da se limitiraju cijene energenata, ali to mora biti globalna akcija, nije dobro da netko profitira spekulativnim cijenama, to je nemoralno”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da se energija i hrana ne mogu tretirati kao bilo koja druga roba, nego da su to strateški resursi.

“Ušli smo u novu fazu nakon ruskog napada na Ukrajini, gdje će nam energija i hrana biti strateški resursi i tome se trebamo prilagođavati”, rekao je Plenković.

Također je istaknuo da će zemlje koje primaju najveći broj ukrajinskih izbjeglica trebati financijsku potporu, jer se može očekivati golemi izbjeglički val. Samo u dva tjedna iz Ukrajine je u EU došlo preko dva milijuna ljudi, a u prethodnoj izbjegličkoj krizi kroz cijelu 2015. godinu došlo je oko milijun izbjeglica.