PRIMANJE U BANSKIM DVORIMA

Plenković bugarskoj šefici diplomacije zaželio što skoriji ulazak u Schengen

20.02.2024 u 17:14

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u utorak je primio bugarsku šeficu diplomacije Mariju Gabrijel, izrazivši joj pritom želju da Bugarska što prije u potpunosti postane članica schengenskog prostora, priopćeno je iz vlade

Plenković je Gabrijel, članici GERB-a, stranke koja je kao i HDZ dio Europske pučke stranke, istaknuo zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima dviju zemalja. Čestitao je bugarskoj vladi na djelomičnom primanju u schengenski prostor u zračnim i pomorskim lukama, pa izrazio nadu da će u skoro vrijeme biti ostvaren i puni pristup, stoji u priopćenju.

Djelomično ukidanje kontrola stupa na snagu u ožujku ove godine, a EU će 2024. razmatrati i potpuno ukidanje na kopnenim granicama. Bugarska i Rumunjska pokušavaju postati članice schengenskog prostora od 2011. godine.

Plenković je u utorak rekao Gabrijel da će Hrvatska kao i dosad prenositi svoja iskustva uspješnog pristupanja schengenskom prostoru i europodručju, priopćeno je.

Osvrnuli su se i na pristupne procese dviju zemalja u OECD, te razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u zemljama jugoistočne Europe, s naglaskom na predstojeću raspravu na Europskom vijeću u ožujku te odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za što se Hrvatska nastavlja snažno zalagati, zaključuje se u priopćenju.