VANJSKA POLITIKA I PUTOVANJA

Hrvatska nikad nije imala snažniju putovnicu, bez vize možemo u 179 zemalja

15.01.2024 u 09:05

Bionic
Reading

Prošlogodišnji ulaz Hrvatske u Schengen i eurozonu donio je različite efekte, jedan od najvažnijih za svakoga tko ima hrvatsku putovnicu svakako je lakoća putovanja i općenito kretanja. Potvrdila je to i najnovija top lista najsnažnijih putovnica na svijetu, na kojoj smo se popeli do dosad najbolje pozicije, 13. mjesta na svijetu.

Tu listu svake godine formira konzultantska kuća Henley & Partners temeljem podataka koje prikuplja Međunarodna asocijacija za zračni promet (IATA). Glavni kriterij za određivanje snage neke putovnice jest koliko zemalja je moguće posjetiti bez vize za nositelje pojedine putne isprave.

Nekoliko proteklih godina na čelu te liste obično je bio Singapur, ta je minijaturna i bogata zemlja i danas na čelu, ali sada titulu dijeli s još pet država, od kojih su četiri članice Europske unije. Tako su prvo mjesto zavrijedili Singapur, Japan, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska, čiji građani mogu bez vađenja vize putovati u čak 194 države ili teritorija od 227 koliko ih se uzima u obzir.

Drugo mjesto dijele Južna Koreja, Finska i Švedska sa 193 odredišta, a samo jedno manje imaju Austrija, Danska, Irska i Nizozemska. Slijedi skupina zemalja sa 191 destinacijom: Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugal i Ujedinjena Kraljevina, pa Grčka, Malta i Švicarska sa 190, Australija, Češka, Novi Zeland i Poljska sa 189, potom Kanada, Mađarska i SAD sa 188, Estonia i Litva sa 187, Latvija, Slovačka i Slovenija sa 186, te Island sa 185. Time je zatvoren krug putovnica s najvećim brojem lako dostupnih odredišta.

Kako stoji Hrvatska? Naša je putovnica na Henleyevoj listi napredovala lijepih pet mjesta, sada smo na 13. mjestu sa 179 odredišta, koje dijelimo s Bugarskom i Rumunjskom. Jasno, lako je vidljivo da smo po ovom kriteriju pri dnu liste zemalja članica Europske unije, no to se može promatrati i na drugi način: koji bismo bili da nismo dio EU? Primjer za takav sud u susjedstvu je Srbija, koja je na 37. mjestu sa 138 odredišta dostupnih bez vize, dakle 41 manje od Hrvatske. U godini prije ulaska u EU, Hrvatska je bila na istoj poziciji.

Gdje ne možemo putovati bez vize? Na tom je popisu 48 država i teritorija, donosimo ih po kontinentima kako bi se svatko željan putovanja u egzotičnije destinacije mogao pripremiti na vrijeme.

Europa: Rusija.

Afrika: Alžir, Benin, Burkina Faso, Centralnoafrička Republika, Kamerun, Demokratska republika Kongo, Republika Kongo, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Gana, Gvineja, Južna Afrika, Južni Sudan, Lesoto, Liberija, Libija, Mali, Niger, Nigerija, Obala Slonovače, Sudan, Uganda.

Azija: Afganistan, Azerbajdžan, Butan, Kina, Indija, Jemen, DNR Koreja, Pakistan, Sirija, Tajland, Turkmenistan, Vijetnam.

Južna Amerika: Kuba, Montserrat, Portoriko, Američki Djevičanski Otoci.

Oceanija: Američka Samoa, Australija, Guam, Gvajana, Nauru, Sjeverni Marijanski Otoci, Papua Nova Gvineja.