SONY POD NAPADOM

Playstation 3 korisnici protiv Sonya

27.04.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Ako ste mislili da je višednevna blokada PSN-a najgore što se Sonyu moglo desiti, najgore vijesti, vjerujte nam, tek dolaze

Nakon mnogobrojnih prijetnji Sonyu, javnog bojkotiranja, mnogobrojnih istupa i pokojeg hakerskog napada (uključujući i onaj na mailove zaposlenika Sonya) rekli bi da se Sonyeve nevolje privode kraju. Međutim, ovog vikenda desilo se vjerojatno najgore što se moglo desiti - napadnuti su sami korisnici Playstation Networka. Naime, Sony je nedavno objavio kako postoji realna sumnja da su svi korisnički računi na PSN-u kompromitirani, te da postoji objektivna mogućnost da, tko god se domogao podataka, ima priliku zlorabiti njihove podatke.

 

I tako, nakon ovog vikenda pristigle su prve pritužbe na krađu novca sa kraditnih kartica PSN korisnika. Prema VGN365, nekolicina korisnika javilo je krađu od 200 do 600 američkih dolara sa svojih kartica - koje su bile povezane sa njihovim PSN-accountovima. Najgora stvar kod ovog fijaska je da Sony trenutno doslovno nema kontramjeru niti način da osigura svoje korisnike. Najkonkretniji odgovor je "ispričavamo se zbog neugodnosti, radimo na tome da sve dovedemo u red". Dovođenje u red počelo je 20. travnja nakon nekoliko DDOS napada počinjenih sa hakersko/socijalne grupe Anonymous.

 

U slučaju da niste upoznati sa recentnim događajima vezanima uz kompromitiranje sigurnosti PSN-a, slijedi mali, kako bi englijezi rekli, breakdown. Neposredno nakon početka pravnog cirkusa među Sonyem i mladim hakerom George Hotzom, mnogobrojni korisnici Playstationa 3 pobunili su se. Među njima su prije svega stajali oni koji su sustav koristili kao platformu za homebrew softver. Homebrew se, napominjemo, nije piratski softver, već softver napravljen sa strane samog korisnika. E, sad, njihov argument za borbu protiv Sonya je činjenica da kompanija korisniku brani da sa svojim uređajem radi što želi . Udari na na Sony i Sony Playstation Network bili su izravni rezultat ovog slijeda događaja.

 

Kao mjeru protiv hakiranja PSN-a, Sony je blokirao opciju instalacije Linux sustava na konzolu - nečega što je u primarnom paketu doslovno reklamirao. To i činjenica da se kao kompanija okomio na pravnu osobu (koju doslovno može sažvakati ako želi) ne spada u najpoštenije geste koje je kompanija mogla napraviti.

 

Kako stvari trenutno stoje - uopće nije poznato koji je haker konkretno odgovoran za napad na PSN korisnike, niti je kada će Sony PSN vratiti u život (trenutno je sustav "u stanju održavanja"). Nadamo se, u ime svih korisnika PSN-a, da će se problemi uskoro riješiti, te da nitko neće biti financijski oštećen. Prema našem skromnom mišljenju, sukob među hakerskim grupama i Sonyem nipošto se ne smije slamati na leđima krajnjeg korisnika koji, u krajnjoj liniji, samo želi igrati igre. Napominjemo, Anonymous tvrdi da ne stoje iza ovog cirkusa, u što i do neke mjere vjerujemo, s obzirom da je dotična grupa stala protiv napada na end-usere. Bez obzira na to, Sony i FBI ih pokušavaju uloviti zbog drugih "nestašluka", kao što možete vidjeti u priloženom clipu.

 

FBI protiv Anonymousa...Sonyevog primarnog razloga za pad sustava