RTL DANAS

Rusi preuzimaju Inu: Rosnjeft bi mogao postati vlasnik 51 posto dionica!?

27.10.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Iako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za RTL Danas neslužbeno poručila da prilikom njezinog posjeta Rusiji nije bilo razgovora o Ini, RTL je u petak navečer objavio kako ekskluzivno doznaje da je upravo preuzimanje Ine bila jedna od glavnih tema sastanka ruske i hrvatske delegacije. Čak je navodno i stvoren plan kako bi ruski Rosnjeft kupio 19 posto dionica Ine od hrvatske Vlade

'Rosnjeft već surađuje s MOL-om i MOL ima određena dugovanja prema njima. Stoga bi Rosnjeft na temelju svojesvrsne kompenzacije uzeo od MOL-a 32 posto dionica Ine. 

Prema tome Rosnjeft bi postao vlasnik 51 posto dionica Ine, čime bi hrvatska Vlada zadržala paket od preko 25 posto dionica. Premijer Andrej Plenković bi to mogao smatrati svojevrsnom pobjedom, budući da će kontrolni paket ostati u rukama hrvatske Vlade koja će dobiti novog strateškog partnera u Rusima, a izbaciti MOL, izvijestio je RTL Danas.

Prema saznanjima zaposlenika Ine, bila bi to dobra odluka za Hrvatsku s obzirom da bi Rusi sigurno ostavili na životu dvije hrvatske rafinerije, onu u Rijeci i Sisku, međutim izgubili bi ono što INA ima najvrijednije - istraživačko djelovanje. 

Zdenko Mučnjak, predsjednik sindikata INAŠ, kaže da o eventualnoj kupnji dionica Ine Rusi mogu razgovarati samo sa jednim vlasnikom, a to znači sa MOL-om. 

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U ekskluzivnom intervjuu za sutrašnje izdanje Jutarnjeg lista, čelnik Rosnjefta Igor Sečin opisuje ozbiljne planove za kupovinu Ine, čija uprava to ne želi komentirati.

'Nije to u našem fokusu. U našem fokusu je da, nezavisno tko su dioničari, dajemo najbolje od nas, da poboljšamo rezultate kompanije i da upravljamo kompanijom tako da bude jaka na tržištu i dioničarima daje dobre rezultate', kazao je Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine.

  • +9
Ferenc Horváth i Zoltán Áldott ispitani u Remetincu / arhivska fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Rosnjeft je kupnjom dviju konkurentskih ruskih tvrtki postao najveća svjetska naftna kompanija. U 50-postotnom je vlasništvu ruske Vlade koja ima i zlatnu, kontrolnu dionicu. 

Interes za Inu pokazivali su i prošlih godina, a on ne iznenađuje budući tvrtka bilježi rast u poslovanju.