PUČANI VS. BRATUŠEK

Pjevala 'Bandieru Rossu', pa ne može biti povjerenica?

06.10.2014 u 20:44

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP) ocijenila je u ponedjeljak vrlo lošim nastup na saslušanju kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Slovenke Alenke Bratušek, javlja Hina

'Bio je je to iznenađujuće loš nastup za kandidatkinju koja bi trebala preuzeti dužnost potpredsjednice Europske komisije, zadužena za energetsku uniju. Alenka Bratušek je bila preopćenita u svojim odgovorima i nije nas uspjela uvjeriti u svoje proeruopska postignuća potrebna za stvaranje prijeko potrebne energetske unije', rekao je Krišjanis Karinš, koordinator EPP-a u odboru za industriju, istraživanje i energiju.

Bratušek je u ponedjeljak tri sata odgovarala na pitanja članova odbora za zaštitu okoliša i odbora za industriju, istraživanje i energiju u sklopu saslušanja koje moraju proći svi kandidati za članove Komisije prije nego Europski parlament ne glasuje o cijelom kolegiju.

Osim pitanja, koja su se u većini odnosila na energiju i buduću energetsku politiku EU-a, zastupnici su je pitali i za sporni postupak imenovanja za povjerenicu te za optužbe slovenske oporbene stranke da je svojedobno pjevala pjesme u slavu komunizma.

Slovenska demokratska stranka, bivšeg premijera Janeza Janše, poslala je izabranom predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru snimku na kojoj Bratušek pjeva pjesmu Bandiera Rossa i da je davala protueuropske izjave.

U vezi s tim pitanje su joj postavili zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica, grčka zastupnika iz EPP-a Maria Spyraki te njemački zastupnik član CDU-a Peter Liese.

Bratušek je rekla da je ta snimka snimljena na obilježavanju dana Osvobodilne fronte, državnog praznika u Sloveniji, te da je pjesma Bandiera Rossa antifašistička i da se nema radi čega ispričavati.

Istaknula je da nikada nije bila članica komunističke partije, a što se tiče navodnih protueurospkih izjava, rekla je da je u Sloveniji spočitavaju upravo suprotno, da je previše europski usmjerena.

Zastupnik Liese je preko twittera poručio da je 'vrlo čudno' reći za pjesmu u kojoj se kaže 'živio komunizam' da je antifašistička.

Bratušek je morala odgovarati i na pitanja o postupku imenovanja kandidata za povjerenika u Sloveniji. Njoj se zamjera da je samu sebe nominirala dok je obnašala dužnost premijerke u odlasku.

Objasnila je da se koalicijske stranke u odlazećoj vladi nisu mogle složiti oko jednog kandidata i da su stoga odlučile Junckeru poslati popis od tri kandidata jer se nije moglo čekati formiranje nove vlade s obzirom na rokove u postupku imenovanja Komisije.

'Među trima kandidatima, bilo je moje ime, a Juncker je odabrao mene', rekla je Bratušek.

Puno je zastupnika tijekom saslušanja slalo poruke preko twittera, žaleći se da je Bratušek na sva konkretna pitanja odgovarala vrlo neodređeno. Neki ocjenjuju da je ovo najgore saslušanje do sada.

Puno je zastupnika pokazivalo nezadovoljstvo njezinim odgovorima, a izostala je i potpora od liberalnih zastupnika, kojima pripada i Bratušek.

Večeras će se sastati koordinatori političkih skupina na sastanku zatvorenom za javnost kako bi ocijenili nastup Alenke Bratušek.