PREGOVORI

Piletić: Vlada predložila veći regres, sindikati nisu prihvatili

24.04.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Vlada je predložila da se regres za 2023. poveća na 250 eura za nečlanove, a 270 eura za članove reprezentativnih sindikata državnih i javnih službi, što sindikatima nije prihvatljivo, pa se pregovori nastavljaju iza 1. svibnja, izjavio je ministar rada Marin Piletić nakon sastanka

Piletić je dodao kako je Vladino stajalište, vezano uz povećanje prava, da ga mora osjetiti svih 235.000 zaposlenih u tim službama. "Nakon što Vlada u nastavku pregovora iznese ponudu, očekujemo da ju sindikati prenesu članstvu na prihvaćanje, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike,

Upitan o zahtjevu sindikata zaposlenih u javnim službama da se pregovori o osnovici plaća započnu odmah nakon prvosvibanjskih praznika, Piletić je rekao da Vlada stoji kod odluke da su otvoreni pregovori za usklađivanje sa Zakonom o radu i ugovaranje povoljnijih materijalnih prava.

Pregovori o plaćama nastavljaju se, kako je i dogovoreno, u rujnu, dodao je Piletić napominjući kako će se, bude li stanje alarmantno, otvoriti i pregovori o osnovici.

S obzirom da nisu takve okolnosti i nadamo se da neće biti, stopa inflacije pada, Vlada zasad nije spremna otvoriti pregovore i o povećanju osnovice.

Podsjetio je da je lani regres bio 200 eura, a sada se nudi 270 eura te da takvo povećanje nipošto ne može biti uvredljivo kako tvrde sindikati.

Naglasio je kako je Vlada odgovoran poslodavac, navodeći da na rashodnoj strani proračuna nisu samo plaće i materijalna prava. Vlada je u manje od dvije godine intervenirala sa 7 milijardi eura pomoći svim sugrađanima, naveo je.

Zahtjevi sindikata su nam jasni i inzistiranje na većim pravima, osobito za članove reprezentativnih sindikata, ali s druge strane, naš je cilj da ne iskoristimo odmah maksimalno dopušten iznos od dvije prosječne godišnje članarine sindikata koji pregovaraju.

Upitan očekuje li val prosvjeda i štrajkova, Piletić je rekao kako se nalazimo u godini prije parlamentarnih izbora i jasan je stav da svi žele prije ugovoriti povoljnija prava, no Vladina politika nije predizborno obećanje i ugovaranje čitavog seta povećanja osnovice plaća, nego politika kontinuiteta.

Zakonom o plaćama želimo postaviti jasan zakonodavni okvir za sve buduće pregovore, no moramo se naći na granici prihvatljivosti. Dok ne iscrpimo sve mogućnosti ne očekujem prosvjede, poručio je Piletić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić Vladinu je ponudio ocijenio kao vrlo lošu, neprihvatljivu, ponižavajućom i uvredljivom te da na nju ne pristaju te ne može biti temelj za daljnje razgovore.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar rekao je kako očekuje pomake i da vjeruje u dogovor.