od 1. srpnja

Piletić: Od ove godine poboljšat će se usluge osobne asistencije

01.02.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u srijedu je najavio da će se usluge osobne asistencije poboljšati od ove godine, donošenjem novog Zakona o osobnoj asistenciji, 1. srpnja

"Dosad smo godišnje osigurali za to 150 milijuna kuna, a donošenjem novog Zakona o osobnoj asistenciji s 1. srpnja, to će biti 150 milijuna eura godišnje", rekao je Piletić za Hrvatski radio i dodao da se želi povećati i broj korisnika osobne asistencije s 4 000 korisnika na 13 000.

Također, rekao je da se želi povećati cijena rada osobnih asistenata i podići konkurentnost tog radnog mjesta te najavio da se radna skupina danas sastaje s pravobraniteljicom osoba s invaliditetom, a kroz tekst zakona, koji će vrlo brzo ući u proceduru, razmotrit će i prijedloge i primjedbe iz javne rasprave.

"Želimo napraviti iskorak u pravima osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i onih koji će tu uslugu pružati", poručio je Piletić.

Kada je riječ o Zakonu o radu, pregovori se nastavljaju, a na rad nedjeljom koji je bio "kamen spoticanja", Piletić je rekao da je kroz izmjene zakona o radu Vlada dala poruku da se taj rad mora valorizrati i svaki poslodavac mogao je platiti satnicu "kunu više".

"Raspravljali smo koji bi to postotak bio adekvatan - od nekoliko postotaka do 150 posto - koliko taj dodatak treba biti veći u odnosu na cijenu rada i mi smo startali s 50 posto", rekao je i podsjetio da su tu dva zakona koji trebaju regulirati rad nedjeljom: Zakon o radu koji definira cijenu rada i zakon o trgovinama gdje treba regulirati koji broj radnih nedjelja će biti dopušten. Tu smo, kako je ocijenio, našli dobar balans.

Na pitanje što s prizivom savjeti, što je izazvalo dosta polemika, rekao je da to neće biti u tekstu zakona ta naglasio da u situaciji kad je postoji potražnja za radnicima i kada je u Hrvatskoj 120.000 stranih radnika, treba ojačati socijalni dijalog i omogućiti radnicima i poslodavcima da dogovore radne uvjete.

Poručio je da su mirovinski stupovi su stabilni i da tu ne vidi nikakvih problema, a smatra i da treba razbit stigmu da se u Hrvatskoj ne može posvojiti.

"Lani smo imali rekordna broj posvojenja - 190 i tri četvrtine posvojenja su zasnovana u roku do tri godine. Treba razbiti stigmu da se u Hrvatskoj ne može posvojiti i da su postupci dugotrajni", dodao je.

Komentirao je i najnovije sms afere rekavši da se svaka poruka koja se izvuče iz konteksta može problematizirati te da su svi akteri pojasnili su da tu nema ničeg inkriminirajućeg.