pravni minimum

Saborski odbor traži reviziju svih posvojenja djece iz Konga

03.02.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Saborski odbor za obitelj izglasao je zaključke vezane uz međudržavna posvojenja djece, posebice ona iz DR Konga

Saborski odbor za obitelj izglasao je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, zaključke vezane uz međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga, u kojima traži da Hrvatska 'preispita sva zasnovana posvojenja djece stranaca i utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno'.

Predsjednica odbora Vesna Vučemilović rekla je kako su zbog svojevrsnih problema imali online sjednicu, a glasanje službeno traje do 14 sati. Ističe kako je 'ishod već sada poznat', ali prije toga ne želi iznositi detalje.

'Što se mene osobno tiče, nemam nikakvih sumnji da je revizija svih posvojenja nužna jer je to pravni minimum koji je Hrvatska dužna napraviti, prije svega zbog interesa te djece', kaže Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), predsjednica Odbora.

Što će se dogoditi ako se za neko od najmanje 130 djece koja su, kako je iznio ministar socijalne skrbi Marin Piletić, posvojena iz DR Konga, utvrdi da je posvojenje bilo nezakonito?

'Ne znam što će se dogoditi, nisam pravna stručnjakinja. No smatram da je nužno utvrditi na koji su način djeca u domicilnoj zemlji uopće ušla u postupak posvojenja, jesu li posvojitelji iz Hrvatske imali uvjete poput upisa u registar posvojitelja te, u konačnici, gdje se ta djeca sada nalaze - na teritoriju RH ili negdje drugdje. To treba napraviti hitno, žurno, ali diskretno, kako se djeca ne bi dodatno traumatizirala', smatra Vučemilović.