porast naknada

Piletić objasnio detalje naknada za roditelje njegovatelje, iznosit će najmanje 5000 kuna

21.03.2023 u 11:24

Bionic
Reading

'Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta', kazao je sinoć Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, a danas se o istoj temi oglasio i ministar socijalne skrbi Marin Piletić

'Nije došlo ni do kakve promjene stava Vlade', rekao je Piletić za televiziju N1. 'Jasno smo komunicirali da je ova godina, nakon što smo započeli veliku reformu socijalne skrbi, godina u kojoj donosimo Zakon o osobnim asistentima, Zakon o inkluzivnom dodatku i zbog svega toga mijenjamo Zakon o socijalnoj skrbi - jasno smo iskomunicirali javnosti i zainteresiranim skupinama da će pravo roditelja njegovatelja biti produženo i nakon smrti djeteta', dodao je.

'Mi smo jako osjetljiva vlada - dizali smo prava osoba s invaliditetom, naknadu za roditelje djece s teškoćama u razvoju - sad iznosi 4157 kuna, prije je bila 2328 kuna. Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje s 2000 na 4000 kuna. Oporba se i tome protivila. Povećali smo sredstva za posebno skupe lijekove sa 100 milijuna eura 2015. na 400 milijuna danas.

  • +8
Ivica Lovrić, Željka Markić i udruge nakon odluke suda kojom se vraća mjera roditelj odgojitelj, srpanj 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Sve su to postignuća naše vlade. Čuli smo poruke Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi. Danas sam obavio konzultacije s ministrom socijalne politike Marinom Piletićem o tome da se poveća naknada za roditelje njegovatelje. Roditelji njegovatelji će nakon smrti djeteta dobivati naknadu deset mjeseci', rekao je Plenković. Dodao je i da se ide na donošenje Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku. 'U ta tri zakona, koja su u nadležnosti ministra Piletića, svi zakoni i promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle veći broj korisnika, i u smislu iznosa naknade sredstava', rekao je jučer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Plenković.

'Naknade se vežu uz osnovice sustava socijalne skrbi te će biti redefinirana i sama osnovica, kao i koeficijenti. Najniži iznos naknade, koji je sada 4000 kuna, neće biti ispod 5000 kuna', kazao je Piletić, dodavši da će to biti izmijenjeno kroz Zakon o socijalnoj skrbi.

Te promjene uslijedit će tek ovog ljeta, a roditelji njegovatelji žele ih što prije te predlažu uredbu. 'Uredba nije rješenje. Ona se donosi kad Sabor ne zasjeda, on zasjeda, i danas imamo užu radnu skupinu. Brzo ćemo izaći s konkretnim rokovima', rekao je Piletić.