zakonske izmjene

Mrak Taritaš: Roditelj njegovatelj mora na burzu drugi dan što dijete premine. Treba im dati naknadu još šest mjeseci

03.03.2023 u 12:44

Bionic
Reading

Anka Mrak Taritaš (Glas) izvijestila je u petak da je oporba prikupila glasove za izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojim bi se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta naknada produljila još šest mjeseci, umjesto da odmah moraju ići na burzu rada

„Kada je Sabor prestao s radom zbog zimske stanke pripremila sam izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojima se predlaže da roditelj njegovatelj, nakon što mu prestane taj status, ima pravo na punu naknadu u trajanju sljedećih šest mjeseci. Danas smo skupili potpise i tempirat ću da ta točka dođe na dnevni red za dva tjedna”, najavila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Sadašnji Zakon, naglasila je, određuje da roditelj njegovatelj idućeg dana nakon što dijete umre mora ići na burzu rada. To su, u pravilu, majke koje su dugo bile izvan svijeta rada, pa predlažemo da zadrže pravo na naknadu za sljedećih šest mjeseci, u kojima se mogu dodatno obrazovati, tražiti posao, ali i odtugovati, kaže Mrak Taritaš.

„Vlada Andreja Plenkovića se kune da je Hrvatska socijalna država. Ovo je prilika da Vlada izađe iz ormara i pokaže što hoće, jer je riječ o prijedlogu koji nije svjetonazorski, a u financijskom pogledu riječ je o 260.000 eura iz proračuna godišnje”, poručila je.

Dodala je kako je zanima kako će Vlada argumentirati eventualno odbijanje njezina prijedloga. Vjerojatno će reći da se radi na cjelovitom rješenju, ali to cjelovito rješenje roditelji njegovatelji nemaju vremena i strpljenja čekati.