Državni tajnik Svete Stolice

Pietro Parolin na proslavi dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorio o borbi protiv siromaštva

30.10.2017 u 16:55

Bionic
Reading

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin sudjelovao je u ponedjeljak u svečanom akademskom činu u povodu proslave dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) te predvodio blagoslov Velike dvorane toga sveučilišta, čemu je nazočio vjerski, politički, znanstveni i kulturni vrh Hrvatske.

Govornici na svečanosti naglasili su povijesno zauzimanje i zasluge Katoličke crkve za obrazovanje i znanost te ukazali da aktualne napore HKS-a vide na tom tragu, a gotovo svi su istaknuli primjer Alojzija Stepinca kao primjer osobe koja se po cijenu vlastitog života zauzimala ne samo za pripadnike Katoličke crkve nego i sve druge ljude.

Kardinal Parolin izrazio je radost što može prenijeti osjećaje pape Franje i njegove čestitke Sveučilištu, kazavši da sveučilišta imaju veoma značajnu zadaću u današnjem pluralnom kontekstu, koji zahtijeva dijalog između raznih kulturnih tradicija i neprestanu suradnju između njih, a to je "vjerno i brižljivo prenošenje istine koja prosvjetljuje".

Budite ponosni na naslov koji obilježava vaše Sveučilište kao "katoličko". Ono mu povjerava još jedno posebno poslanje koje ga oplemenjuje: održavati živim vrijednosti i ideale Evanđelja te nastaviti prožimati kulturnu baštinu vašeg naroda tim vrijednostima, kazao je Parolin i poručio da Crkva od Hrvatskog katoličkog sveučilišta mnogo očekuje zbog zadaće koja mu je povjerena, a "koja također uključuje i zahtjev vjernosti Crkvi, papi i biskupima, koji cijene ovo Sveučilište i s ljubavlju ga podupiru".

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazao je da sveučilišni kampus sa svojom prošlošću i sadašnjošću puno govori o "hrvatskom društvu kojemu je potrebna svježina daha kakav može doći iz srca i pluća sveučilišta, rođenoga 'iz srca Crkve'".

Djelo kojem se danas radujemo Crkva zagrebačka daje mladim naraštajima da bude u funkciji izobrazbe i odgoja, znanosti i kulture. Danas još jasnije vidimo da su izobrazba i odgoj, znanost i kultura, područja na kojima se čuvaju i razvijaju temeljne vrijednosti, izložene opasnostima kojima se u njih pokušavaju ugraditi nove razorne ideologije, kazao je Bozanić.

Neka i ova dvorana i naš današnji susret bude pomoć da suvremeno hrvatsko društvo toliko puta zagušeno i stegnuto strahom pred budućim i u strepnji za zemaljskim, bude nošeno svježinom Božjega Duha, njegovom istinom i njegovim svjetlom, zaključio je.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula je velike zasluge Katoličke crkve za razvoj obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj i za podizanje tisuće izvanrednih intelektualaca, koji su svoja znanja i moralne vrline ugradili u crveni i nacionalni život.

Znanje i obrazovanje uz moralni odgoj ona vidi kao glavnu snagu i uvjet za zdrav razvoj društva. Kazala je da je Hrvatska dužna mladima omogućiti ne samo obrazovanje nego i zapošljavanje u svojoj domovini, bolji životni standard, i povoljnu klimu u hrvatskom društvu.

Rektor HKS-a Željko Tanjić zahvalio je kardinalu Parolinu što se odazvao na poziv kardinala Bozanića a kardinalu Bozaniću što je "imao viziju i hrabrost za ostvarenje ovako važnog projekta". On je istaknuo da se radi o jednoj od najvećih investicija u ovom trenutku na hrvatskim sveučilištima, koju je u cijelosti snosi Zagrebačka nadbiskupija, ali je zahvalio i velikoj pomoći države, te dodao da nakon 11 godina HKS ima gotovo 1200 studenata na pet sveučilišnih odjela i gotovo 140 zaposlenih.  

Ovdje smo se okupili kako bi se naša sveučilišna zajednica osnažila u svome poslanju, kako bi još više svijetlila pred ljudima i rasla u dobrim djelima "na slavu Oca nebeskoga i dobro Crkve i hrvatskoga društva", kazao je Tanjić

Kardinal Pietro Parolin održao je predavanje "lectio magistralis" na kome je govorio o borbi protiv siromaštva, izgrađivanju mira i traženju dijaloga kao načelima međunarodnih odnosa u nauku pape Franje.

Glavni je cilj da se čovjeku omogući dostojanstven život putem rada, kazao je kardinal Parolin.

Izgradnja mira znači napustiti osjećaj mržnje i prezira, nadmašiti kategoriju neprijatelja, ne dopustiti povući se različitim ideologijama i lažnim ciljevima, otkloniti uzroke siromaštva i društvene deteritorijalizacije preko konkretne solidarnosti, kazao je.

Međunarodne odnose papa Franjo vidi u dijalogu različitih sudionika od kojih je svaki nositelj vlastitog identiteta, specifične kulture i različite povijesti, kazao je.

Posebno je naglasio važnost toga u pogledu ljudske mobilnosti, kad tisuće ljudi bježe od nasilja, smrti i gladi, za koje ostanak u domovini može značiti sigurnu smrt. "Potrebno je prijeći iz nezainteresiranosti i straha u iskreno prihvaćanje drugoga", zaključio je kardinal Parolin.

Kardinala Parolina u ponedjeljak je primila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a poslijepodne se u Apostolskoj Nuncijaturi sastao s predstavnicima drugih vjeroispovjesti u Republici Hrvatskoj, nakon čega se u prostorijama HBK sastaje s hrvatskim biskupima. Navečer će u zagrebačkoj katedrali sudjelovati u euharistijskom slavlju, da bi dan završio svečanom večerom koju za visokog gosta priređuje kardinal Josip Bozanić.

Državni tajnik Svete Stolice posjet Hrvatskoj nastavlja u utorak, kada će posjetiti Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i susreti se s bogoslovima, a zatim se sastati i s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.