SVJETSKI DAN HRANE

Papa u središtu FAO-a pozvao na hitnu akciju protiv gladi

16.10.2017 u 17:56

Bionic
Reading

Papa Franjo otkrio je u ponedjeljak, na Svjetski dan hrane, spomenik malenom iračkom izbjeglici u UN-ovu sjedištu za hranu u Rimu i pozvao čelnike u borbu protiv ratova i globalnog zatopljenja koji potiču glad, siromaštvo i migracije, čime je neizravno kritizirao Sjedinjene Države zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimi

Prije govora svjetskim čelnicima Papa je u sjedištu Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) otkrio kip anđela koji plače nad tijelom Aylana Kurdija, malenog sirijskog izbjeglice pronađenog mrtvog na plaži 2015., koji je postao simbol izbjegličke tragedije u Sredozemlju. Rad talijanskog umjetnika Luigija Prevedela, spomenik je Papin dar FAO-u, piše agencija AFP. 

'Znamo kako riješiti probleme klimatskih promjena i međunarodna zajednica razvija potrebne pravne instrumente, kao što je primjerice Pariški sporazum, a iz njega se, nažalost, neki povlače', rekao je Franjo, prenosi agencija dpa.

Pariški sporazum potpisalo je gotovo 200 država u prosincu 2015., a jedino su Sjedinjene Države na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom najavile povlačenje iz dokumenta kojim se države obvezuju smanjiti emisije stakleničkih plinova koji potiču globalno zagrijavanje planeta. 

'Jasno je da ratovi i klimatske promjene izazivaju glad i nemojmo to predstavljati kao neizlječivu bolest', rekao je Papa. 

U govoru na španjolskom jeziku pred ministrima poljoprivrede i diplomatima iz Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) Papa je osudio 'nemar prema osjetljivoj ravnoteži ekosustava, osudio je manipulaciju i kontrolu ograničenih izvora na planetu i pohlepu za profitom', piše Reuters.   

'Ne možemo biti zadovoljni govoreći da će 'to učiniti netko drugi', rekao je i pozvao zemlje da daju iz ljubavi, a ne samo iz milosrđa. 

  • +17
Papa s izbjeglicama na grčkom otoku Lesbosu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vlade je kritizirao jer smanjuju pomoć zemljama u razvoju ili je uvjetuju, primjerice vladama afričkih zemalja uvjetuju pomoć zahtjevom da zauzdaju emigraciju.

Gorljivi branitelj migranata, papa Franjo je i u sjedištu FAO-a rekao da te zajednice kreću u emigraciju gonjene siromaštvom i promjenom klime 'te idu u smjeru gdje vide svjetlost ili naziru nadu u život'. 

'Poslušajmo krik tolike naše marginalizirane i isključene braće koja kažu 'Gladno mi je, stranac sam, gol, bolestan, zatvoren u izbjegličkom logoru', rekao je i naglasio da te ljude nije moguće zaustaviti 'fizičkim, ekonomskim, pravnim ili ideološkim barijerama', prenose AFP i dpa.

U rujnu su FAO i druge agencije Ujedinjenih naroda objavile da je glad u svijetu narasla prvi put u desetljeću sa 777 milijuna ljudi u 2015. godini na 815 milijuna u 2016.

Glavni direktor FAO-a Jose Graziano da Silva je najavio da će agencija supredsjedati inicijativom UN-a za izradu 'svjetskog sporazuma o sigurnoj, reguliranoj i zakonitoj migraciji'.