SUSRET S POROŠENKOM

Piculi burno u Ukrajini, ne zna hoće li u Harkov

28.04.2014 u 18:02

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula proživljava buran ponedjeljak u Ukrajini, gdje boravi kao član četveročlanog izaslanstva skupine socijalista i demokrata Europskog parlamenta. U ponedjeljak se susreo s vjerojatnim budućim predsjednikom Ukrajine, tajkunom Petrom Porošenkom, a sastanak je bio prekidan zbog napada na gradonačelnika Harkova, zbog kojega je doveden u pitanje planirani posjet izaslanstva EP-a tom gradu na istoku Ukrajine

Genadij Kernes, proruski gradonačelnik Harkova, ustrijeljen je u leđa u ponedjeljak u podne, dok je džogirao na svojoj uobičajenoj dnevnoj ruti. Bori se za život. Petro Porošenko tijekom sastanka s europskim socijaldemokratima tim povodom čuo se s ukrajinskim ministrom unutarnjih poslova, navodi Picula, koji je razgovarao i sa šefom ukrajinske sigurnosno-obavještajne službe Valentinom Nalivaičenkom o planiranom odlasku u Harkov.

Izaslanstvo europskih socijaldemokrata - uz Piculu, tu su Hannes Swoboda, Libor Rouček i Göran Färm -  trebalo je otputovati u Harkov u utorak navečer, no to sada ovisi o sigurnosnoj procjeni koja vjerojatno neće biti gotova u ponedjeljak. Spekulira se da motiv napada na Kernesa ne mora biti nužno politički, već on ima kriminalnu pozadinu, jer je u politiku ušao kao biznismen. Picula dodaje da je bilo problema i s kampanjom Stranke regije, bivše stranke Viktora Janukoviča, za prijevremene predsjedničke izbore.

'Kampanja ulazi u svoju završnicu i dramatizira se. Porošenko prije svega želi osigurati da kampanja dođe do kraja, da se ne dogodi bilo kakva odgoda izbora, jer nemaju sve političke snage u Ukrajini, a potovo one izvan nje, isti cilj – da se 25. svibnja na izborima legitimira politički proces koji je krenuo ustankom građana Kijeva protiv svrstavanja u rusku sferu interesa. Izbori bi bili legitimacija te nove Ukrajine, koja ima pravo odlučivati o svojim političkim institucijama na demokratski način', kaže Picula, kojemu ovo nije prvi susret s ukrajinskim 'kraljem čokolade'.

Porošenko je, podsjetimo, dobio potporu od popularnog Vitalija Klička, kojemu će tajkun zauzvrat pomoći da postane gradonačelnik Kijeva.  

Picula kaže da, po svemu sudeći, unatoč tome što nijedan ruski tenk nije prešao granicu s Ukrajinom, Moskva sponzorira protivničke snage koje bi željele uskratiti legitimne izbore. Takva je situacija i u Slavjansku, gradu u kojem su proruski separatisti zarobili OESS-ove promatrače: grad 'drži' tek jedna naoružana skupina koja traži podjelu ili barem federalizaciju zemlje.

'Po procjeni svih naših sugovornika, Rusija provocira izvanredno stanje u dijelovima Istočne Ukrajine šaljući poruku da službeni Kijev nije u stanju osigurati integritet zemlje i generalno budućnost Ukrajine', navodi Picula.

Hrvatski europarlamentarac na specijalnom zadatku uvjeren je da će izbora biti i da će Porošenko, po svemu sudeći, postati novi predsjednik Ukrajine, spreman uhvatiti se u koštac s golemim ekonomskim i socijalnim problemima. Pritom računa i na partnerstvo vlade premijera Arsenija Jacenjuka.

'Vuku poteze koji obećavaju iako su zatekli goleme dubioze. Pomalo osvajaju simpatije domaće javnosti i međunarodnih institucija', ocjenjuje Picula novu ukrajinsku vladu. Zadatak je, veli, da izbori ne budu samo korektni, pošteni i slobodni, nego i sigurni.

'Svi me uvjeravaju da čak i ukrajinsko stanovništvo koje govori ruski, kao i dobar dio ruske manjine u Ukrajini, ne podupire zahtjeve za separacijom, ni za federalizacijom zemlje. Oni posve legitimno zahtijevaju da im se odgovori na pitanje kakva ih budućnost čeka, na koji način misle provoditi reforme koje su nužne, jer je Ukrajina među državama s najgorim upravama u posljednjih 20 godina, obilježena teškom korupcijom', rekao je Picula ilustrirajući to podatkom da je posljednjih godina iz Ukrajine izneseno 70 milijardi dolara u gotovini, a to je novac iz državnog proračuna. Na novom je pravosuđu da to dokaže, a ukrajinskim građanima u međuvremenu treba osigurati posao i socijalnu sigurnost.