UZ POMOĆ RADOŠA

Picula i Plenković zajedno organiziraju konferenciju o Daytonu

06.12.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Sljedeći tjedan u organizaciji trojice hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu održat će se konferencija u povodu 20. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Andrej Plenković, Tonino Picula i Jozo Radoš organiziraju u srijedu u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu konferenciju "Europska budućnost Bosne i Hercegovine - 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma" na koju su pozvani povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko te članovi predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Opća je ocjena da je Daytonski sporazum okončao rat, ali se pokazao nedovoljnim ili čak zaprekom za izgradnju funkcionalne države. Bosna i Hercegovina jedina je od zemalja obuhvaćenih europskim Procesom pridruživanja i stabilizacije koja još nije ni podnijela zahtjev za članstvo u EU-u.
U petak će se u Bruxellesu održati prvi sastanak Vijeća za pridruživanje s Bosnom i Hercegovinom nakon što je ovoga ljeta na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a.

U četvrtak bi nadležni odbori Europskog parlamenta trebali glasovati o dogovoru potvrđenom na sastanku ministara unutarnjih poslova od 4. prosinca o uspostavi europskog sustava prikupljanja podataka o putnicima u zračnom prostoru (PNR). PNR se smatra važnim alatom u borbi protiv terorizma jer izostanak takvog sustava omogućuje teroristima da neometano putuju unutar schengenskog prostora.


U ponedjeljak će se u Odboru za građanske slobode raspravljati o uspostavi centara za regisgtraciju migranata, tzv. hotspots u Italiji i Grčkoj. Uspostava pet takvih centara u Grčkoj i šest u Italiji ide sporije nego što se očekivalo. O tome će zastupnike upoznati predstavnici europske agencije za granice Frontex, agencije za azil (EASO) te predstavnici vlasti Grčke i Italije. Uspotavom tih hotspotova želi su uvesti red u priljev izbjeglica i migranata. U njima bi se izbjeglice i migranti registrirali i oni koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu bili bi raspoređeni po zemljama članicama prema utvređenim kvotama, a ekonomski migranti trebali bi biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli.

Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju tri ministarska vijeća: u ponedjeljak Vijeće za rad, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača, u utorak Vijeće za ekonomiju i financije, a u četvrtak i petak Vijeće za promet, telekomunikacije i energiju.
U ponedjeljak će sastati i ministri financija eurozone te će, između ostaloga, razgovorati o Portugalu koji još nije predao Komisiji prijedlog nacionalnog proračuna zbog poteškoća u sastavljanju vlade.

Portugal je nedavno dobio manjinsku, lijevu vladu i u Bruxellesu s nestrpljenjem očekuju hoće li ona u prijedlogu proračuna poštovati uvjete pod kojima je Portugalu odobrena financijska pomoć od 78 milijarda eura.