cjepiva ni za lijek

PGS traži ponovno pokretanje Imunološkog zavoda

03.03.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Iz Primorsko-goranskog saveza (PGS) upozorili su u srijedu na konferenciji za novinstvo na pitanje suverenosti Hrvatske vezano uz ograničenja pri nabavci cjepiva protiv koronavirusa, i zatražili ponovno pokretanje hrvatskog Imunološkog zavoda

Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš rekao je da svaka država treba imati pravo na interventni uvoz lijeka kojeg želi, iz bilo kojeg izvora, a da se izbor ne smije uvjetovati članstvom u EU.

"Što je ostalo od hrvatske suverenosti, ako ne možemo za svoje novce kupiti bilo koje cjepivo za svoje građane", rekao je, istaknuvši kao primjer nekoliko srednjoeuropskih zemalja koje su samostalno naručile cjepiva iz Rusije i njime cijepe građane.

Ivaniš je ustvrdio da je od hrvatske Vlade bilo "nerazumno naručivati onolike količine cjepiva od proizvođača, a da nisu obavljena sva istraživanja te nije bilo razloga vjerovati da će biti učinkovita niti da će proizvođači imati tolike proizvodne sposobnosti".

Ocijenio je da se u državi ne može govoriti o ozbiljnoj suverenosti ako nema vlastiti imunološki zavod.

Ivaniš tvrdi da se Vlada i Ministarstvo zdravstva oglušuju na pozive da se ponovno aktivira Imunološki zavod u Zagrebu. Naglasio je kako problem pokretanja hrvatskog Imunološkog zavoda sigurno ne može biti tehnološke prirode i da od 110 milijuna kuna duga Zavoda, 70 milijuna otpada na dugovanja državi.

"Ili ne smijemo ponovno pokrenuti Imunološki zavod, kako bi morali uvoziti krvnu plazmu, pripravke i lijekove koje može proizvoditi zavod", naveo je.

Upozorio je da je Imunološki zavod mogao biti partner u proizvodnji velikim proizvođačima cjepiva koji nemaju dovoljno kapaciteta za sadašnju povećanu potražnju. 

Inače, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da je na jučerašnjem sastanku s ruskim veleposlanikom pozvao rusku stranu da se ubrza dostava dokumentacije o cjepivu kako bi hrvatski regulator HALMED mogao procijeniti je li to cjepivo sigurno, kvalitetno i učinkovito za primjenu u Hrvatskoj. Dodao je kako to nije udaljavanja od zajedničke nabave (cijepiva) Europske komisije već je znak traženja komplementarnih metoda, koje će biti u skladu s regulatornim elementima EK i Republike Hrvatske.