nikad završena priča

Pavković pozvala premijera da se okonča rašomon oko Imunološkog zavoda

28.04.2020 u 23:34

Bionic
Reading

Znanstvenica Marina Pavković pozvala je u utorak premijera Andreja Plenkovića da se konačno, u kratkom vremenu, okonča rašomon oko Imunološkog zavoda, na korist svih građana i budućih generacija znanstvenika koji će u tom zavodu istraživati, stvarati i proizvoditi

"Epidemija je paralizirala zemlju. Potres je ogolio sve organizacijske i političke slabosti glavnog grada naše zemlje. Upravo zato Vas lijepo molim, u ime stotina tisuća ljudi koji su se odazvali na apel za ponovnim životom Imunološkog zavoda, da ovoj temi priđete s državničkom ozbiljnošću kakvu ona zaslužuje", napisala je Pavković u pismu premijeru, kojeg je uputila i medijima.

Apelirala je na premijerovu ozbiljnost, volju i ustrajnost da se 'rašomon oko Imunološkog zavoda konačno okonča'.

Stručnjakinja za strateško planiranje i prostorni branding Marina Pavković je nedavno na Facebooku pokrenula apel za modernizaciju i ponovno pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu, koji se počeo širiti društvenim mrežama te je potom pisma s apelom poslala predsjednicima Republike, Zoranu Milanoviću, i Vlade, Andreju Plenkoviću.

Pavković je 16. travnja priopćila da je predsjednik Milanović podržao inicijativu za reaktiviranje Imunološkog zavoda u punom kapacitetu. Tada je navela i kako je, u međuvremenu, premijer Plenković, u Hrvatskom saboru, 7. travnja, izvijestio da na obnovi Imunološkog zavoda rade ministri gospodarstva, zdravstva i državne imovine.

Također je podsjetila da je Imunološki zavod u Zagrebu ustanova za proizvodnju imunoloških lijekova, ali i znanstveno istraživačka institucija koja ima predispozicije postati ne samo nacionalni, nego i europski referentni centar imunološke izvrsnosti.

U večerašnjem priopćenju Pavković je, pak, navela kako je 'istraživački tim tjednika Nacional izložio porazne činjenice, vezano uz opstrukciju i pad Imunološkog zavoda, koje traže provjeru i odgovor.

"Stotinjak milijuna kuna, otvorenih dugovanja Imunološkog zavoda, plus još par stotina milijuna kuna potrebnih za izgradnju novog pogona i pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu, pijesak su u oči naspram milijardi kuna troška na višestruko skuplje uvozne imunološke lijekove, koje je Hrvatska prisiljena uvoziti otkad Imunološki zavod nema dozvolu za proizvodnju", ustvrdila je.