nepodmirene obaveze

Tvrtki bivšeg tjelohranitelja Tuđmana i Petrova produžen predstečaj

10.01.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu odobrio je produženje završetka predstečaja General Securitya d.o.o., zaštitarske tvrtke Enimarka Ponjevića – bivšeg tjelohranitelja Franje Tuđmana i Bože Petrova, a ročište za odluku o novom planu restrukturiranja zakazano je za 13. veljače

Predstečajni postupak nad General Security d.o.o. bio je otvoren lani u ožujku kada su bile i evidentirane nepodmirene obaveze od 140.910 kuna.

Prijedlog za otvaranje predstečaja podnio je sam dužnik navodeći kako postoji predstečajni razlog – prijeteća nesposobnost za plaćanje. Uz to, predao je popis imovine i obveza prema kojem ukupne obveze tvrtke iznose čak 7,76 milijuna kuna. Iz tog popisa proizlazi da i u vlasništvu nema nekretnina, imovinskih prava na tuđim stvarima, da od pokretnina ima tri automobila, kao i izlučna prava vjerovnika Agram Leasing d.o.o. i Impuls leasing d.o.o.

Izmijenjenim planom restrukturiranja iz studenoga prošle godine utvrđeno je tridesetak vjerovnika s utvrđenim tražbinama od nešto više od 5,2 milijuna kuna koji imaju pravo glasa, a među njima je i Porezna uprava koja potražuje 1,29 milijuna kuna, ali i vlasnik tvrtke Enimark Ponjević koji potražuje 2,54 milijuna kuna.

General Security tvrtka je osnovana u srpnju 2002. Temeljni kapital joj je 68.000 kuna, a kao glavna djelatnost navodi se tjelesna i tehnička zaštita osoba i imovine. Sjedište tvrtke je u Donjoj Stubici, a kao osnivač i direktor navodi se Enimark Ponjević.

Bivši tjelohranitelj predsjednika Tuđmana, a kasnije i čelnika Mosta Bože Petrova poznat je i po sporu s SDP-ovim bivšim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem kojega je prozvao za praćenje i prisluškivanje Bože Petrova. Ponjević je poznati kao zaljubljenik u konje i bavi se konjičkim turizmom, ali prema pisanju medija, na listi je dužnika za smještaj konja na zagrebačkom Hipodromu.