Sofia Alves

'Petrinja će u roku od šest mjeseci postati prostor za sigurniji život'

05.10.2023 u 20:06

Bionic
Reading

Ravnateljica Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Sofia Alves izjavila je u četvrtak u Petrinji da je taj grad još veliko gradilište, a vjeruje da će uskoro postati prostor za sigurniji život

Pertrinju i Sisak Alves je posjetila poslijepodne uoči sutrašnjeg 7. sastanka visoke razine na temu obnove i oporavka nakon potresa, sufinanciranog sredstvima Fonda solidarnosti EU, čiji je domaćin Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Novinarima je rekla da je zadovoljna što se mogla uvjeriti u korištenje sredstava Fonda solidarnosti EU u obnovi od potresa.

"Iako Petrinja još uvijek liči na veliko gradilište, vjerujem da će u roku od šest mjeseci na ovom mjestu niknuti stambene zgrade i prostor za sigurniji život. S još malo strpljenja doći ćemo do situacije da će Hrvatska postati još ugodniji i sigurniji prostor za život i stabilniji dio EU", rekla je Alves koja je predvodila izaslanstvo Europske komisije.

U društvu predstavnika ministarstva i petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes obišla je Gradsku vijećnicu, Općinski sud i Hrvatski dom te gradilište osam višestambenih zgrada u Turkulinovoj ulici.

Riječ je o 128 stanova koji se financiraju s 13,4 milijuna eura Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. U tijeku su završni radovi, pa se prva useljenja očekuju potkraj mjeseca.

U Sisku su članovi izaslanstva posjetili obnovljenu zgradu Gimnazije Sisak, u koju je početkom školske godine ponovo ušlo 320 učenika. Obnova škole stajala je nešto više od 6 milijuna eura, a zahvaljujući proširenju školskih prostora učenicima će prvi put biti omogućena nastava u jednoj smjeni.

Komes je izrazila zadovoljstvo što je Petrinja do 21. lipnja uspjela "povući" 45 milijuna eura za obnovu. Napomenula je da je Grad preuzeo obnovu zaštićene gradske jezgre i većine javnih zgrada, te obavezu smještaja korisnika kontejnera u sigurnije i komfornije stambene prostore.

Alves je i ranije danas, nakon terenskog obilaska u Zagrebu izrazila zadovoljstvo obnovom zgrada porušenih u potresu, a konstrukcijski se obnavljaju sredstvima Fonda solidarnosti.