konferencija u londonu

Zapad obećao milijarde Ukrajini za obnovu, SAD daje još 1,3 milijarde dolara

21.06.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Sjedinjene Države će poslati još 1,3 milijardi vrijednu pomoć Ukrajini za rekonstrukciju energetske mreže i modernizaciju luka, željeznica i druge infrastrukture, rekao je u srijedu u Londonu američki državni tajnik Antony Blinken na konferenciji o obnovi Ukrajine

Britanija, Sjedinjene Države i Europska unija obećale su u srijedu više milijardi dolara pomoći Kijevu na drugoj Međunarodnoj konferenciji o obnovi Ukrajine, a britanski premijer Rishi Sunak pokrenuo je okvir ratnog osiguranja kako bi pokušao potaknuti tvrtke na ulaganja.

„Ključ oporavka je postavljanje temelja Ukrajine kako bi ona napredovala kao sigurna, neovisna država u potpunosti integrirana s Europom i povezana s tržištima diljem svijeta”, rekao je Blinken na konferenciji o oporavku ratom pogođene zemlje u Londonu.

„Uz podršku američkog Kongresa pružit ćemo 1,3 milijardi dolara dodatne pomoći kako bi pomogli Ukrajini prema tom cilju”.

Od cjelokupnog iznosa, 520 milijuna će ići za energetsku mrežu, a 657 milijuna za modernizaciju graničnih prijelaza, luka, željeznica i druge ključne infrastrukture, rekao je šef američke diplomacije.

Oko 100 milijuna dolara ići će za digitalizaciju ukrajinskih carinskih i drugih sustava kako bi se procesi „ubrzali i srezala korupcija”, a još 35 milijuna će dobiti ukrajinske tvrtke.

Nova američka pomoć stiže nakon što je Washington poslao već gotovo 20 milijardi ekonomske i razvojne pomoći Kijevu.

Blinken je sudjelovao na konferenciji u Londonu uz članice EU-a i Veliku Britaniju, na poziv britanskog premijera Rishija Sunaka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na skupu je bio izravan - Kijevu je potrebna jasna predanost Zapada projektima koji će pomoći Ukrajini ne samo u oporavku, nego i u razvoju u moćnu pripadnicu zapadnog svijeta.

Sunak je na konferenciji govorio o ključnoj poteškoći na koju nailaze tvrtke koje žele investirati u Ukrajinu – osiguranju protiv ratne štete. Konzervativni premijer predložio je okvir za ratno osiguranje koje bi otvorilo put za smanjivanje rizika od investicija, no nije iznio previše detalja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala kako će EU dati 50 milijardi eura Ukrajini za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Ukrajina traži do 40 milijardi dolara za financiranje prve faze „Zelenog Marshallovog plana” za obnovu svoje ekonomije, što uključuje i razvoj industrije čelika bez upotrebe ugljena.

Ukupna cijena rata bit će ogromna – Ukrajina, Svjetska banka, Europska komisija i Ujedinjeni narodi u ožujku su procijenili da nakon prve godini sukoba šteta iznosi 411 milijardu dolara.