tražitelji azila

Peternel: Iz vida gubimo ozbiljan problem, svakodnevno mijenjamo strukturu stanovništva

19.07.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke organizacije Domovinskog pokreta i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Igor Peternel u srijedu je na konferenciji za novinare ispred Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu upozorio na problem migranata i tražitelja azila

"Ako prošećete zagrebačkim parkovima, pogotovo oko Glavnog i Autobusnog kolodvora - vidjet ćete brojne migrante koji leže po klupama u parkovima i primijetit ćete zapravo da o njima nitko ne vodi brigu", rekao je Peternel.

Za prihvatilište za tražitelje azila, Peternel kaže da se govorilo da će u njemu biti smještene samo žene i mala djeca, a sada su tu većinom muškarci te je upitao nadležne zbog čega i na osnovu kojih odluka je došlo do promjene i što se poduzima.

Kaže da je u tom prihvatilištu bilo i tučnjava, "a to sve gradska vlast pokušava zataškati i govori da je to sitan incident, ali rezultirao je i kaznenom prijavom za nanošenje teške tjelesne ozljede".

Naravno da ljudima treba pomagati, ali im treba pomagati na mjestu gdje problem nastaje, kaže Peternel. Smatra da je problem primati ih bez ikakve kontrole "u ovako ranjeno društvo, kakvo je hrvatsko" te da tu nema integracije jer ne postoji niti njihova želja da se integriraju.

Smatra da u Hrvatskoj "moramo biti pažljivi". "Moramo znati tko sve dobiva useljeničke dozvole, koga se pokušava integrirati u društvo, na koji će se to način raditi, zašto, kako, u kojim brojevima - a ne da paralelno prateći brojne druge afere u Hrvatskoj zapravo izgubimo iz vida jedan ozbiljan problem - a to je da svakodnevno mijenjamo strukturu svog stanovništva", istaknuo je Peternel.

Za sve više želje za azilom u Hrvatskoj, Peternel kaže kako je potrebno da nas ministar unutarnjih poslova izvijesti o tome, koliko je pozitivno riješeno, koji postotak od tih ljudi želi ostati raditi i integrirati se u Hrvatskoj, a koliko ih želi otići u druge zemlje te hoće li ih one prihvatiti.