podaci eurostata

U EU u 2021. porastao broj djece tražitelja azila; poznato je odakle ih dolazi najviše

04.05.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Broj djece bez pratnje koja su zatražila azil u Europskoj uniji porastao je 72 posto, jer je i naglo porastao broj izbjeglica iz Afganistana, objavio je u srijedu ured za statistiku Europske unije

Ukupno, međutim, broj tražitelja azila kojima je zajamčena zaštita u Europskoj uniji pao je pet posto prošle godine, naveo je Eurostat, bez dodatnog pojašnjenja.

Eurostat je objavio da se 23 255 maloljetnika bez pratnje prijavilo za azil prošle godine, dok je taj broj u 2020. godini iznosio 13 550. Većina maloljetnika dolazi iz Afganistana, gdje su talibani preuzeli vlast od bivše vlade koju je podupirao SAD te su muškog spola i imaju između 16 i 17 godina.

Prošle godine se urušila ekonomija zemlje uništene ratom, dok su tisuće stanovnika pobjegle nakon što su se iz zemlje povukli SAD i druge strane snage.

Prošle godine su zemlje EU-a jamčile azil u 267 360 slučajeva, od kojih je polovica prijavljenih dobila izbjeglički status, a preostalima je dana supsidijarna i humanitarna zaštita.

Državljani Sirije prošle godine činili su četvrtinu uspješnih slučajeva tražitelja azila, nakon čega su bili Afganistanci i Venezuelanci. Njemačka, Francuska i Italija bile su njihove glavne destinacije.

Prema dostupnim podacima, zemlje EU-a jamčile su azil 5070 maloljetnika bez pratnje, od kojih je 34 posto dobilo izbjeglički status.