socijalna politika

Perić: Politiku Milana Bandića moramo karakterizirati kao nešto što je iznad prosjeka

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2020 12:18
  • Objavljeno 26.05.2020 u 12:18
Vojin Perić

Vojin Perić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački zastupnici stranke gradonačelnika Milana Bandića, Vojin Perić i Miodrag Demo pohvalili su u utorak politiku Grada prema osobama s invaliditetom i vojnim invalidima, a Perić je i pozvao osobe s invaliditetom da ne daju glas nikome tko ih u kampanji nije uopće spomenuo

"Sazvao sam ovu konfereniju da govorimo o dobrim primjerima i da pozovem ljude da se ugledaju na ovu socijalnu politiku Grada Zagreba i Milana Bandića, a onda pozivam osobe s invaliditetom da ne daju glas nikome tko ih nije uopće spomenuo u kampanji i tko nije bilo što rekao u prilog osobama s invaliditetom", istaknuo je Perić, koji je slijepa osoba, na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

Istaknuo je da socijalna politika mora imati određene parametre koji će ići u prilog osobama s invaliditetom i afirmirati njihove mogućnosti, odnosno dati im mjesta da aktivno participiraju.

"Meni je dosadilo biti konzument, ja hoću da me se pita i hoću da dam svoje mišljenje, kao svi drugi. Sljepoća nije razlog manje vrijednosti, kolica nisu razlog manje vrijednosti, gluhoća i svi drugi invaliditeti nisu razlog da nas se manje cijeni, odnosno da se manje vjeruje u naše kompetencije", poručio je.

Ocijenio je da su osobe s invaliditetom žrtve "političkog diskontinuìteta" te izrazio bojazan da nakon izbora ponovno dođe netko i kaže: Ajmo ispočetka jer ovi nisu ništa dobro napravili.

"Samo molim ne ispočetka i da se nastavi tamo gdje smo stali i sa zakonodavstvom i s percepcijom osoba s invaliditetom", poručio je.

Perić kaže da već 20 godina govori o potrebi inkluzivnog doplatka, sustavnog financiranja udruga, zakona o osobnoj asistenciji te da im je ova Vlada ostala dužna zakone o socijalnoj skrbi, o osobnoj asistenciji i o inkluzivnom doplatku kao i novac iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Po njegovim riječima, iz tog se Fonda nije sad uzelo prvi put, uzima se stalno.

Ističe i kako je osobama s invaliditetom izuzetno važno da su zaposlene.

Pohvalio je Grad Zagreb koji zapošljava više osoba s invaliditetom nego svi državni uredi i ministarstva, u Gradu je zaposleno blizu 1000 osoba s invaliditetom u svim sferama života. Ističe i kako u Zagrebu ne možete biti osoba s invaliditetom 100 posto, a da niste stambeno zbrinuti.

"Politiku Milana Bandića, socijalnu politiku Grada Zagreba moramo karakterizirati kao nešto što je iznad prosjeka, što je rijetko u Hrvatskoj, ali i puno, puno šire", poručio je Perić.

Demo, koji je HRVI u invalidskim kolicima, kaže da vojne i civilne invalide vežu iste potrebe, ista svakodnevica i isti ciljevi. Spomenuo je kako su se branitelji odazvali u čišćenju Zagreba nakon razornog potresa, a na žalost dvojica su poginula. Apsurdnim i katastrofalnim nazvao je one opcije koje su u to vrijeme, umjesto u čišćenju, lupajući loncima izražavali nezadovoljstvo prema Bandiću.

Za politiku Grada kaže da - iako ima pogrešaka - ona je kontinuirana i dobra prema braniteljima te podsjeća da su napravili i plan za psihocijalnu pomoć nakon potresa. Demo smatra da se slučaj epidemije koronavirusa počeo koristiti u političke svrhe te je poručio da treba pustiti ljude da rade.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!