IZBORNE LISTE

U Sabor bi mogli otac i pastorka, ali i gluha i slijepa osoba

17.08.2016 u 14:41

Bionic
Reading

Na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima hrvatski građani moći će birati između 2456 kandidata na 177 kandidacijskih lista, od čega su 174 stranačke, a tri nezavisne liste. Osim toga, 84 liste su koalicijske, a njih 90 čine stranke koje su samostalno predložile kandidate. Prosjek starosti kandidata je 47,4 godine, a žene čine 39,74 posto, čime nije dosegnuta granica od potrebnih 40 posto

Najstarija kandidatkinja je Sabina Zagorc (90) na listi Socijalističke radničke partije (SRP) u 2. izbornoj jedinici, a najmlađa Klaudija Skela u 1. izbornoj jedinici - ona je proslavila osamnaesti rođendan 9. kolovoza.

Najmlađa registrirana stranka (27. srpnja 2016.) je Samo mala stranka (SMS) te izlazi na izbore samo u 1. izbornoj jedinici. Tek sedamnaest dana starija je Hrvatska braniteljska pučka stranka, a rođen u ovoj godini je i Hrvatski vidik, koji su osnovali 'prekriženi' u Braniteljsko domoljubnoj stranci Hrvatske.

Poznata imena na listama koja ne dolaze iz svijeta politike oduvijek su bila nešto što su stranke, posebno dvije velike, HDZ i SDP, morale imati, ali na ovim izborima primat su im uzeli spomenuti SMS i stranka Milana Bandića BM 365.

SMS-ovci tako u svojim redovima imaju bivšeg novinara HRT-a Roberta Zubera, spisateljicu Vedranu Rudan, bivšeg HRT-ova urednika Đelu Hadžiselimovića, redateljicu Biljanu Čaklić Veselić, blogericu Ellu Dvornik…

Poznatim imenima iz svijeta estrade, kulture i sporta i neke druge stranke nastoje privući birače pa se tako na listama BM 365 - stranke rada i solidarnosti i koalicijskih partnera nalaze proslavljeni stolnoteniski as Dragutin Šurbek, (6., 1. izborna jedinica), zlatna diskašica Sandra Perković (4., 2. izborna jedinica), trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević (nositelj u 11. izbornoj jedinici). Zlatko Vitez, ministar kulture u vrijeme Franje Tuđmana, našao se na posljednjem mjestu u 3. jedinici, glumica Marija Sekelez deseta je u 10.…

Na SRP-ovoj listi ponovno se nalazi zlatni olimpijac, dizač utega Nikolaj Pešalov (peti u 10.).

Odluče li građani u velikom broju dati podršku Bandiću, nije isključeno to da dobijemo i prvog slijepog i prvu gluhu zastupnicu. Naime, u 2. jedinici na devetoj poziciji nalazi se Vojin Perić, glumac, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, ali i Katarina Tonković, gluha zagrebačka gradska zastupnica (sedma u 6. jedinici).

Osim toga, moglo bi se dogoditi da u Saboru nakon brata i sestre Kerum po prvi put imamo oca i pastorku. Naime, u 10. izbornoj jedinici na visokom trećem i četvrtom mjestu Bandićeve liste nalaze se kadrovi Ive Baldasara Damir Ćosić i Rina Propadalo, o kojima je tportal pisao u tekstu o zbrinjavanju obitelji političara u Splitu.

Most na svojim listama nema imena iz svijeta sporta i estrade pa je očito odlučio zaigrati na kartu titula. Tako se poklopilo da na dvije liste u 5. i 6. izbornoj jedinici, iako imaju takvih ljudi i u drugima, svih 28 kandidata imaju titule - od politologa, preko stomatologa i liječnika, do inženjera strojarstva i agronomije.

Most je od tri stranke koje su imale najveći broj zastupnika u prošlom sazivu Sabora u odnosu na prošle izbore ponudio najviše novih imena, 102. Slijedi ga HDZ s 83 nova imena dok je najmanje promjena napravio SDP promijenivši 50 lica.

Da među kandidatima ima još zanimljivih imena, potvrđuje i Vesna Balenović, zviždačica koja se našla na listi koalicije HSP AS – Desno – HKDU – USP – HDS u 1. izbornoj jedinici na drugom mjestu. U istoj jedinici na megdan će joj izaći na Bandićevoj listi Josip Držaić, ravnatelj URIH-a koji je dao otkaz zviždaču Vlatku Klariću, podignuo pet tužbi protiv zviždača i jedanaest protiv novinara.

Sreću na izborima na listi Laburista u 7. izbornoj jedinici okušat će i nositelj Zorislav Antun Petrović, bivši predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, dok je Pametno u 8. za nositelja stavilo Sašu Zeleniku, bivšeg pomoćnika bivšeg ministra Željka Jovanovića.

HDZ je pak na 11. mjesto u 1. jedinici stavio Brunu Esih, profesoricu filozofije i kroatologije i asistenticu na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, poznatu zagovarateljicu provođenja lustracije…