uoči referenduma

Peović u Puli: Puno je laganja i bajkovitih priča investitora o hotelu Valkane

07.10.2022 u 14:10

Bionic
Reading

Saborska zastupnica i čelnica Radničke fronte Katarina Peović ocijenila je u petak u Puli da je u posljednje vrijeme od investitora - tvrtke Hotel Valkane - puno laganja i bajkovitih priča o novim radnim mjestima, vrtićima i novim fasadama u Puli te je pozvala Puljane da izađu na referendum

Nakon što je investitor nedavno objavio koliko bi novca na temelju različitih davanja na godinu uplaćivao u gradski proračun i koliko bi se gradskih projekata moglo izvesti, Peović je danas na konferenciji za novinare istaknula da su "sve su to samo priče i bajke" jer se novac od komunalne naknade mora namjenski trošiti, a iznos koji nije dio komunalne naknade sigurno nije dovoljan za sve ono što su oni naveli.

Investitor je objavio kako će se za novac koji će Hotel Valkane na temelju različitih davanja na godinu uplaćivati Gradu moći primjerice u samo jednoj godini izgraditi pet dječjih igrališta te da će nakon što dobije građevinsku dozvolu za gradnju na mjestu negdašnjega zapuštenog kamenoloma u proračun jednokratno uplatiti gotovo 11 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Kad se to preračuna u konkretne gradske projekte, tvrdi, tim se iznosom napraviti 11 dječjih igrališta ili obnoviti približno 44 fasade, a taj je iznos, npr., jednak i iznosu godišnjih plaća za 100 odgojiteljica u vrtiću.

"Osnovni problem u ovom slučaju je da se radi o 20 tisuća metara kvadratnih javnog dobra, odnosno površine koja obuhvaća šumu, plažu i ono što bi po definiciji trebalo značiti javno dobro i trebalo bi biti u rukama društvene većine i građana", rekla je Peović i dodala kako se to javno dobro ne može privatizirati niti zatvoriti.

Istaknula je da su potpuno u pravu članovi Građanske inicijative za referendum, koji tvrde i upozoravaju da će na tom području doći do velike betonizacije, izgradnje nepropisno velikog hotela i povećanja prometa, te uglavnom ograničavanja pristupa javnom dobru, to jest šumi i plaži.

"Puljani su do sada izgubili nekoliko bitaka - Uljanik, vjerojatno i Muzil, Arenu trikotažu. Nemojte izgubiti i ovu bitku. Investitori vas pozivaju da ostanete kod kuće i da ne izađete na referendum jer znaju da je zakon o referendumu rigidan i da 51 posto ljudi mora izaći da bi bio uspješan", upozorila je saborska zastupnica Katarina Peović.

Puljanima je poručila da se ne obeshrabre te ih je pozvala da izađu u nedjelju na referendum.

"Vi to možete, vi možete preglasati onog koji ima od toga interesa, a to je investitor, dok su s druge strane građani. Nepobjedivi ste ukoliko u nedjelju izađete na referendum i glasate za izmjenu Urbanističkog plana - glasajte za svoje plaže, za svoju šumu i za svoju Pulu", istaknula je saborska zastupnica i čelnica Radničke fronte Katarina Peović.