novi paket

Pentagon objavio detalje vojne pomoći Ukrajini: Stižu Bradleyi, Stingeri, Javelini...

25.04.2024 u 00:08

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane (Pentagon) objavilo je popis naoružanja i vojne opreme koja je dio paketa pomoći koji je predsjednik Joe Biden danas potpisao, a nakon što ga je odobrio Senat

'Danas, nakon donošenja zakona koji je predsjednik upravo potpisao i koji je stupio na snagu, Ministarstvo obrane najavilo je značajnu novu sigurnosnu pomoć kako bi se hitno zadovoljile kritične sigurnosne i obrambene potrebe Ukrajine. Ova je objava pedeset i šesta tranša opreme Bidenove administracije koja će biti isporučena Ukrajini iz inventara ministarstva od kolovoza 2021. Ovaj paket ima procijenjenu vrijednost od jedne milijarde američkih dolara i uključuje mogućnosti za podršku najhitnijim zahtjevima Ukrajine, uključujući rakete za protuzračnu obranu, topničke granate, oklopna vozila i protutenkovsko oružje', piše u priopćenju Pentagona.

U nastavku priopćenja naveden je popis naoružanja i vojne opreme sadržane u paketu pomoći, a uključuje rakete za protuzračnu obranu RIM-7 i AIM-9M te Stinger, pješačko naoružanje i dodatno streljivo za malokalibarsko oružje, uključujući metke kalibra 12,7mm za borbu protiv bespilotnih zračnih sustava (UAS). Uključuje i dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), topničko streljivo kalibra 155 mm, uključujući visokoeksplozivno i dvonamjensko poboljšano konvencionalno streljivo; topničke granate kalibra 105 mm i minobacačke projektile kalibra 60 mm.

  • +4
Oklopno vozilo Bradley Izvor: EPA / Autor: MARCIN BIELECKI

Pentagon navodi da paket pomoći uključuje i borbena i oklopna vozila pješaštva Bradley, MRAP, HMMWV, kao i vozila za logističku podršku te za vuču opreme. Tu su i protutenkovske i protuoklopne rakete TOW, Javelin i AT-4, precizno zračno streljivo, oprema za podršku zračnim lukama, protuoklopne mine, protupješačke mine Claymore, streljivo za uklanjanje prepreka, uređaji za noćno gledanje, rezervni dijelovi, terenska oprema, streljivo za obuku, održavanje i ostala pomoćna oprema.

Ovim paketom šalje se streljivo, oružje i oprema kako bi podržala sposobnost Ukrajine da obrani linije bojišnice, zaštiti svoje gradove i suprotstavi se kontinuiranim napadima Rusije. Uz dvostranačku potporu Kongresa, Ukrajina može računati na snažno i odlučno američko vodstvo koje će pružiti dosljednu potporu sigurnosne pomoći – zajedno s nekih 50 saveznika i partnera – kako bi osigurala da njezini hrabri branitelji dobiju kritične sposobnosti potrebne za borbu protiv ruske agresije, zaključuje se u priopćenju Pentagona.