stižu milijarde dolara

Biden potpisao pomoć Ukrajini

24.04.2024 u 17:47

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu prijedlog zakona koji predviđa slanje milijarda američkih dolara pomoći Ukrajini

"To daje vitalnu potporu američkim partnerima kako bi se mogli braniti od prijetnji svojoj suverenosti", rekao je Biden.

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog povezan sa zakonom koji će zabraniti TikTok u SAD-u ako ga njegov vlasnik, kineska tehnološka tvrtka ByteDance, ne proda u roku od devet mjeseci do godine dana.

TikTok je osobito popularan među lijevo orijentiranim mladim Amerikancima, koji su ključni za Bidenove izglede na izborima u studenom.

Biden je šest mjeseci vršio pritisak na američke zastupnike da odobre novu pomoć Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije već više od dvije godine. Trump se tome protivio, kao i neki republikanci u Kongresu.

No Zastupnički dom koji kontroliraju republikanci naglo je promijenio stajalište i u subotu odobrio četiri prijedloga zakona koji uključuju novac za Ukrajinu, Izrael, Tajvan i druge američke partnere u indopacifičkoj regiji. Senat je prijedlog zakona usvojio u utorak navečer.

Zakon će omogućiti slanje 61 milijardi američkih dolara pomoći Ukrajini.