NOVA FAZA RATA?

Kongres izglasao pomoć Ukrajini od 61 milijarde dolara. Zelenski: Hvala Ameriko!

20.04.2024 u 20:13

Bionic
Reading

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u subotu zakon o dodatnoj pomoći Ukrajini, dio paketa od 95 milijardi dolara namijenjenih saveznicima diljem svijeta.

Paket od četiri zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglaso prije više od dva mjeseca.

Senat bi o njemu trebao glasati idući tjedan i potom ga poslati predsjedniku Joeu Bidenu na potpis.

Desetak demokratskih zastupnika zamahalo je ukrajinskim zastavicama kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson je upozorio zastupnike da je to "neprimjereno ponašanje":

Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinijaši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikanci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom. U taj su iznos uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indo-pacifičkoj regiji kao i druge mjere poput sankcija, de facto zabranu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini.

Uz 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

Američki kongres podržao pomoć Ukrajini Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Podršku prijedlogu zakona dalo je 210 demokrata i 101 republikanac, dok je 112 republikanaca glasalo protiv.

Glasovanje je počelo nekoliko sati prije roka na izvanrednoj subotnjoj sjednici. Zastupnici su snažno zapljeskali kada je prijedlog zakona o Ukrajini prošao, a predsjedavajući Marc Molinaro upozorio je zastupnike da ne mašu ukrajinskim zastavama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je upozorio da će njegova zemlja izgubiti rat bez pomoći SAD-a, jer se njezina vojska bori s nestašicom streljiva i protuzračne obrane, a Rusija je stekla oružanu prednost.

Odmah nakon usvajanja zakona, Zelenski je objavio izjavu u kojoj je izrazio zahvalnost objema stranama, i osobno predsjedniku parlamenta Mikeu Johnsonu na odluci koja drži povijest na pravom putu.

“Demokracija i sloboda uvijek će imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok ih Amerika pomaže zaštititi”, rekao je. “Važni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječit će širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života i pomoći objema našim nacijama da ojačaju. Pravedan mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti podržani u Senatu i doći na stol predsjednika Bidena. Hvala ti, Ameriko!”