TRAŽI SE IZVOR

Pentagon istražuje WikiLeaks dokumente

27.07.2010 u 20:59

Bionic
Reading

Glasnogovornik Pentagona izjavio je u utorak da je vojska otvorila službenu istragu o izvorima povjerljivih obavještajnih dokumenata iz rata u Afganistanu, koji su objavljeni na web stranici WikiLeaks.

Pukovnik Dave Lapan je kazao da se kaznenom istragom započetom u utorak nastoji pronaći izvor tisuća povjerljivih dokumenata objavljenih u nedjelju na WikiLeaksu.

Prijašnja vojna kaznena istraga dovela je do Bradleyja Manninga, vojnoobavještajnog specijalista, optužena za dostavu drugoga povjerljiva materijala Wikileaksu.

Lapan
je kazao kako nije jasno je li i najnoviji materijal došao od Manninga ili nekoga drugog. Vojska će imati ovlasti da ispita i pripadnike drugih rodova oružanih snaga.

Civilni glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell izjavio je u utorak za emisiju "The Early Show" na CBS-u da je objava više od 90.000 dokumenata s pojedinostima o američkoj strategiji, kao i podatci o ciljevima i ratnim partnerima, uključivo Pakistan, velika opasnost za američke snage u koje se bore u Afganistanu.

Morrell je rekao da dokumenti "uključuju tajne koje ne bi trebale biti proslijeđene u javnost i mogu ugroziti američke operacije i američke snage u Afganistanu".

Pukovnik David Lapan je izjavio za CNN da dužnosnici Pentagona, koji proučavaju objavljene dokumente o ratu u Afganistanu, još nisu našli ništa 'strogo povjerljivo'. "Iz onoga što smo do sada vidjeli dokumenti su na razini 'povjerljivih". To nije jako visoka razina klasifikacije", rekao je Lapan

Dokumenti, koji datiraju od 2004. do 2010., dijele se na više od 100 kategorija. Među njima su desetci tisuća stranica izvješća o napadima na američke snage i njihovim odgovorima, odnosima između Amerikanaca na terenu i njihovih afganistanskih saveznika, o prepirkama između afganistanskih civila i snaga sigurnosti te izvješća o zabrinutosti zbog povezanosti susjednog Pakistana s talibanima.

Čelnik WikiLeaksa Julian Assange najavio je da će uskoro objaviti još 15.000 povjerljivih dokumenata o Afganistanu.