šef domovinskog pokreta

[VIDEO] Penava: Već danas zamrznuti cijene i zaštititi standard građana

27.04.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prozvao je u srijedu Vladu da svaljuje odgovornost za galopirajuću inflaciju na gospodarstvo, te pozvao na hitno zamrzavanje cijena osnovnih proizvoda kako bi se zaštitio životni standard građana Hrvatske

"Apsolutno je neprihvatljivo da Vlada Republike Hrvatske, sakrivajući istinu, svaljuje odgovornost za poskupljenja na gospodarstvo", rekao je Penava na konferenciji za novinare ispred Crkve sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu.

"Nalazimo se u teškom trenutku krize, enormnog porasta cijena, i svaljivati odgovornost na druge dionike društva neodgovorno je i ne služi ničemu nego stvaranju razdora među nama, što je zadnje što nam treba u ovom trenutku", ocijenio je.

Naveo je kao primjer vukovarske obrtnike, na kojemu je, kako je rekao, vidljivo da su računi za struju u pekarama, frizerskim salonima, ugostiteljskim objektima i proizvodnim pogonima rasli tri puta. Riječ je, upozorio je, o gorućem problemu s kojim se Hrvatska mora hitno suočiti, a dosadašnju reakciju Vlade ocijenio je kao "ogromnu negaciju te realnosti".

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Smatra kako treba "sjesti za stol i teret krivnje podnijeti jednako" a ne "svaljivati odgovornost na onoga tko je lokomotiva svake države, a to je gospodarstvo". Vladin plan pomoći građanima vrijedan 4,8 milijarde kuna nazvao je "demagoškom floskulom".

Podsjetio je na stav Domovinskog pokreta kako osnovne životne namirnice ne bi smjele biti luksuz, kao i na činjenicu da su neke države u Europi zamrznule cijene određenih proizvoda kako bi zaštitile životni standard svojih građana.

Odgovor hrvatske Vlade na krizu ocijenio je pogrešnim modelom kojim se nastoji "populistički stvoriti dojam da se tu nešto radi a zapravo je upitno što se radi", te pozvao na zamrzavanje cijena "već danas".

Komentirajući retoriku predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića po pitanju Bosne i Hercegovine, Penava je kazao kako je riječ o dva različita pristupa, koji je u slučaju Milanovića grublji dok je u slučaju Plenkovića to "mekana politika".

Izrazio je podršku i jednom i drugom jer je on "za bilo kakvu retoriku koja će realizirati hrvatske interese" u, naglasio je "jedinstvenoj, cjelovitoj državi Bosni i Hercegovini".

Pozdravio je i pojačanje u Domovinskom pokretu, heroja Domovinskog rata Tomislava Josića.