aktualne mjere

Penava: Treba zabraniti izvoz žitarica i ostalih strateških proizvoda jer ne znamo kuda, kako i kada će završiti ova kriza

08.03.2022 u 17:12

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava predložio je u utorak da hrvatska Vlada, kao odgovor na rastuću krizu u Europi, uvede paket socijalnih mjera i zabranu izvoza žitarica, dok se njegov stranački kolega Josip Jurčević zauzeo za uvođenje vojne obuke i nacionalne garde

"Treba zabraniti izvoz žitarica i ostalih strateških proizvoda jer ne znamo kuda, kako i kada će završiti ova kriza", poručio je Penava na konferenciji za novinare koju je na temu političkih aktualnosti održao sa svojim zamjenikom Marijem Radićem, te Josipom Jurčevićem, nacionalnim koordinatorom odbora Domovinskog pokreta.

Penava je zatražio hitno imenovanje ravnatelja robnih rezervi, ocijenivši nedopustivim da od 2. lipnja 2021. Hrvatska nema čovjeka koji upravlja robnim zalihama.

"Potrebno je zaštititi najugroženije građane kojih već sada imamo previše paketom socijalnih mjera jer energenti, kruh, mlijeko ne smiju biti luksuz nikome u Hrvatskoj'', poručio je Penava.

Aktualne vladine mjere za ublažavanja porasta cijene goriva ocijenio je nedovoljnima.

"Dok god je država ugrađena u cijenu litre goriva u iznosu od 60 posto, odreći se 20 ili 40 lipa trošarina je premalo'', poručio je Penava.

Upozorio je i na povijesno najvišu cijenu plavog dizela koja ugrožava proizvodnju hrane.

''Nažalost, plavi dizel postao je tržišna kategorija, što se nikada nije smjelo dogoditi. Više uvozimo nego što izvozimo prehrambenih proizvoda i to za 6,6 milijardi kuna, što je s ovakvim resursima posljedica isključivo lošeg upravljanja'', ustvrdio je Penava.

Jurčević je pak ocijenio da Hrvatska nije pripremljena za dramatičnu sigurnosnu ugrozu koja bi mogla prerasti u treći svjetski rat.

Takav je zaključak, kaže, donio i Odbor za nacionalnu sigurnost i obranu Domovinskog pokreta koji će predložiti čelništvu Domovinskog pokreta da u Saboru pokrene žurnu inicijativu za uvođenje vojne obuke te ustrojavanje hrvatske nacionalne garde koja bi pokrivala hrvatski teritorij.

Radić je ukazao na probleme s kojima se trenutno suočavaju poduzetnici zbog porasta cijene energenata.

''Prema mojim saznanjima cijena energenata je porasla za 300-ak posto. Polovica mojih kolega razmišlja o otpuštanju i zatvaranju obrta i poduzeća. Mislim da nitko ne vodi računa o tome i da bi trebalo smanjiti porezne presije'', kazao je zamjenik predsjednika DP-a.

Komentirao je aktualnu gradsku vlast koja se bavi temama poput biciklističkih staza i ideologije dok s druge strane DORH, tvrdi Radić, 'bere ministre kao Crvenkapica cvijeće'.

''Svi ministri su očito na tapeti osim jednog koji je bio od početka prozivan. To je ministar iz kvote strateškog trgovačkog koalicijskog partnera i ujedno potpredsjednik Vlade'', izjavio je Radić aludirajući na potpredsjednika Borisa Miloševića iz redova SDSS-a.