ima se, može se

Penava će na rasvjetu dizalica u vukovarskoj luci potrošiti 5,5 milijuna kuna, uvjeren je da će postati turistička atrakcija

20.09.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Vukovar će sljedeće godine za dekorativnu rasvjetu četiri dizalice u Luci Vukovar potrošiti 5,5 milijuna kuna. Tako je 9. rujna odlučilo tamošnje Gradsko vijeće i pretvorilo u javu san gradonačelnika Ivana Penave (Domovinski pokret) da Vukovar, kako on to kaže, dobije još jednu turističku atrakciju.

Gradsko vijeće, naime, usvojilo je Penavin program održavanja komunalne gradske infrastrukture za sljedeću godinu, u što je, u stavci održavanja rasvjete od ukupno 40,95 milijuna, za dekorativnu rasvjetu dizalica u Luci Vukovar namijenjeno 5,5 milijuna kuna. Telegram je o toj Penavinoj ideji pisao početkom veljače, kada je bila još u samom začetku, no prošlotjednom odlukom gradskog vijeća ona je postala stvarnost.

Tako će četiri dizalice na zapadnom ulazu u Vukovar, u zapuštenom okolišu zaraslom u korov, s odbačenim željezničkim pragovima, hrpama šljunka i starim automobilskim gumama, zasjati u punom svjetlu, a njihov odsjaj zrcalit će se na površini Dunava. U četiri stare dizalice vukovarske Luke, tri marke Ganz i jedna marke Gottwald, čija je nabavka koštala 5,5 milijuna eura, sada će biti investirano dodatnih 5,5 milijuna kuna, ali ne da bi se lakše obavljao pretovar tereta, već da bi postale turistička atrakcija. Luka Vukovar na Dunavu, inače, u stopostotnom je vlasništvu države.

Na sjednici gradskog vijeća, kada se usvajao prijedlog gradonačelnika Penave, koji je obuhvaćao i izdvajanje 5,5 milijuna kuna za dekorativnu rasvjetu lučkih dizalica, nije bilo gotovo nikakve rasprave. Samo je oporbeni vijećnik Pavao Josić upozorio na nepotrebno rasipanje novca s obzirom na to da u Vukovaru ima puno važnijih potreba, no dogradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Pavliček (Hrvatska konzervativna stranka), kao razlog osvjetljavanja dizalica naveo je ”prednost”, jer će osim estetskih razloga, kako je rekao, postojati i funkcionalni: dizalice će moći raditi i noću! Mada, vidjeli smo tijekom nekoliko boravaka u Vukovaru proteklog mjeseca, nemaju što raditi ni po danu.