Eduardo Bolsonaro

Pekao hamburgere u SAD-u, pa postao veleposlanik u Americi

12.07.2019 u 21:36

Bionic
Reading

Eduardo Bolsonaro, zastupnik u kongresu Brazila i sin predsjednika te države Jaira Bolsonara, kazao je u petak da je ministarstvo vanjskih poslova podržalo plan njegova oca da ga imenuje za veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama

"Nisam ja sin predsjednika koji je niotkuda predložen za tu dužnost... Ja predsjedam odborom za vanjske poslove (u Zastupničkom domu) i znam kakvo je stanje u svijetu", kazao je Bolsonaro nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Ernestom Araujom.

Kongresnik Bolsonaro dodao je da je već "pekao hamburgere" u SAD i ondje "poboljšao svoj engleski", izvijestio je list "Folha de Sao Paulo".

Jair Bolsonaro kazao je u četvrtak da razmišlja o imenovanju sina na novu dužnost, jednu od najvažnijih u brazilskoj diplomaciji, a koja je upražnjena od travnja.

Zanijekao je da svog sina planira imenovati samo zato što je član obitelji.

"Moj sin Eduardo govori engleski, govori španjolski... i prijatelj je s djecom predsjednika Donalda Trumpa", kazao je Jair Bolsonaro dodajući da sada Eduardo treba odlučiti želi li uopće položaj veleposlanika u SAD-u.

Ako bi Bolsonaro imenovao sina za veleposlanika bio bi to postupak bez presedana u povijesti brazilske diplomacije gdje su veleposlanici uglavnom karijerni diplomati, ocjenjuje kolumnist Diogo Schelp.

Bolsonaro mlađi napunio je 35 godina života, a što je minimalna starosna dob za veleposlanike, netom prije nego što je njegov otac objavio svoje planove.

"To je potpuni skandal... flagrantni slučaj nepotizma koji se ne smije tolerirati", citirao je "Folha de Sao Paulo" oporbenog zastupnika Randolfa Rodriguesa.

No list "O Globo" navodi da bi u prilog Eduarda Bolsonara moglo ići upravo to što prijateljuje s Ivankom Trump, kćeri i savjetnicom Donalda Trumpa s kojim je krajnje desničarski predsjednik Bolsonaro uspostavio blizak savez.