brazil

Stotine tisuća na gay prideu u Sao Paulu

24.06.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Stotine tisuća ljudi marširalo je u nedjelju ulicama Sao Paula, na godišnjem gay prideu tog grada na kojem se ovaj put prosvjedovalo i protiv politike krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara

Među prosvjednicima je bila i britanska pop pjevačica Mel C, bivša članica sastava Spice Girls, pokazuju snimke televizije Globo.

Parada, tradicionalno jedna od najvećih na svijetu, održava se u sjećanje na takozvane Stonewall nemire u New Yorku iz 1969. koji se smatraju počecima pokreta za pravo LGBT osoba.

Bolsonaro je poznat po homofobnim izjavama. Jednom je rekao da bi radije izgubio sina u prometnoj nesreći nego da je homoseksualac.

Sebe je prozvao 'ponosnim homofobom', a jednom je kazao i da bi 'pretukao' dva muškarca kad bi ih vidio da se ljube na ulici.

Poznat je i njegov razgovor iz 2016. s kanadskom glumicom Ellen Page, pripadnicom LGBT zajednice, koja ga je upitala 'jesu li je trebali tući u mladosti kako ne bi bila gay?'.

+Kad te vidim ne pomislim da si gay. To mi nije važno. Ti si veoma simpatična. Da sam kadet u vojnoj akademiji i vidim te na ulici, zviždao bih ti. Jako si lijepa', odgovorio joj je tada budući predsjednik šeste najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

LGBT aktivisti strahuju da njegovi komentari jačaju nasilje prema homoseksualnoj zajednici u državi.