OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA UBOJSTVO

Pejnović kriv za odvođenje hrvatskih civila 1991.

03.04.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Nenad Pejnović (45) osuđen je na šest godina zatvora zbog zatočenja i odvođenja petero hrvatskih civila iz zaseoka Čorci u Vrhovinama, u listopadu 1991. godine, koji su potom ubijeni. Tijela Martine, Mate, Kate, Stjepana i Vladimira Čorka pronađena su tek nakon Oluje

'Sud nije našao dovoljno dokaza za dio optužnice u kojem se okrivljenika tereti da je osim što je civile odveo i zatočio protivno Ženevskoj konvenciji upravo on i lišio života ovih petero ljudi. Indicije za to postoje, prije svega u svjedočenju zaštićenog svjedoka, no krug dokaza nije se zatvorio. Osim toga, nema ni dokaza da je u ovoj skupini bio i Slavko Čorak', rekao je objašnjavajući presudu sudac Ujević.

U završnoj riječi Zdravko Car je u ime državnog odvjetništva istaknuo da je nedvojbeno dokazano kako je civile iz Čoraka odvelo više uniformiranih osoba i lišilo ih života, iako nisu predstavljali nikakvu opasnost. I tadašnji zapovjednik policijske postaje u Vrhovinama Milan Pupavac zvan Macan u svojim je službenim bilješkama potvrdio postojanje samostalnog voda za specijalne namjene, čiji je i Pejnović bio član. Posebno se osvrnuo na svjedočenje zaštićenog svjedoka koji je rekao da se nakon pokolja govorilo da je Pejnović zaklao Vladu Čorka zvanog Brico. Taj je događaj opisivao riječima: 'Ja ga koljem, on se smije, kakvo srce ima'.

Obrana je sasvim suprotno tvrdila kako nikakvih dokaza da je Pejnović ubio te ljude nema, a posebno se osvrnula na iskaz zaštićenog svjedoka tvrdeći da je on nezakonit te da se radi o čovjeku protiv kojeg je podnesena kaznena prijava za isti taj zločin, pa tereteći Pejnovića želi odvratiti pozornost sa sebe, piše Večernji list.

'Vjerujte da nisam kriv. Zar bih ostavio svoju malu djecu i došao u Hrvatsku da sam bio kriv za zločin', rekao je Pejnović, koji je već prije izjavio da su ovaj zločin počinili Banjo Končak, braća Predrag i Nenad Brujić, Nedjeljko Brakus i Danko Jelovac te da je spreman o tome s još nekim ljudima i svjedočiti.