PLAĆENICI

Pedesetak Hrvata u lovu na somalske pirate

12.01.2009 u 12:44

Bionic
Reading

Najveća američka privatna zaštitarska tvrtka Blackwater ponudila je usluge zaštite posada i tereta brodarskim kompanijama čijim brodovima prijeti otmica od piratskih bandi koje mjesecima harače pred obalama Somalije. Među zaštitarima naći će se i nekoliko desetaka Hrvata

Zanimljivo je da ta tvrtka koja zapošljava 20 tisuća bivših vojnika iz cijelog svijeta, uglavnom iz SAD-a i Europe, namjerava angažirati između 30 i 50 Hrvata, nekadašnjih vojnika HV-a i HVO-a, koji u odori Blackwatera trenutačno rade u Iraku i Afganistanu, doznaje Slobodna Dalmacija.

'Radio sam u Iraku na osiguranju naftnog postrojenja u neposrednoj blizini Bagdada. Nakon toga sam osiguravao zgradu iračke vlade u predgrađu. Američke baze u susjedstvu Somalije u svakom su trenutku spremne osigurati logistički prihvat djelatnika Blackwatera do njihova odlaska do čuvanog objekta ili osobe. To je ustaljena praksa. Neće biti problem pronaći još Hrvata, osobito onih koji rade u Kabulu, gdje se već osjeća zamor. Situacija u Somaliji je vruća, a za profesionalce ne previše riskantna i da se zaraditi', ispričao je za Slobodnu Dalmaciju nekadašnji plaćenik Blackwatera, rodom iz sjevernog dijela Hrvatske.

On smatra da ne bi trebao biti problem izići na kraj sa somalskim piratima, sirotinjom koja, osim kalašnjikova i bacača granata, nema težeg naoružanja. 'Problem je što su vrlo mobilni i nepredvidljivi', dodao je.

Mjesečna plaća hrvatskog plaćenika kreće se od početnih 6.000 do visokih 20.000 dolara.