ZBUNJENI ZAGREPČANI

Pčele našle slobodu na Trgu bana Jelačića

08.06.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Nesvakidašnji događaj jučer je na glavnom zagrebačkom trgu neke Zagrepčane zbunio, a neke i prestrašio. Roj pčela 'napao' je rasvjetni stup na Trgu bana Jelačića, te su morali intervenirati pčelari

Pčele je prvi primijetio sladoledar Augustin Djaković te odmah nazvao Službu 112 koja je potom alarmirala dežurne pčelare, a oni su utvrdili da su pčele zapravo u potrazi za novim staništem.

'Zagrebačke pčele na pragu su svjetske senzacije. Naime, diljem svijeta pčelinje zajednice izumiru i troše se deseci milijuna dolara da bi se utvrdilo zašto. Ako nema pčela, nema ni oprašivanja, što automatski znači 35 posto hrane manje na planetu. Unazad dvije godine shvatili smo da ih je u Zagrebu sve više i više, one tu uspješno žive. Prošle godine imali smo 172 intervencije, a ove godine preko 50', rekao je Damir Rogulja, koordinator zagrebačkog Pčelarskog dežurstva.

Riječ je o sivoj pčeli, odnosno Apis mellifera carnica, od koje ljudima ne prijeti velika opasnost.

'Izuzetno su pitome i medonosne. Istina, ako ih se pritisne, mogu se uznemiriti, ali to je neusporedivo s osom zemljaricom koje je u Zagrebu također sve više i koja je izuzetno opasna i agresivna. Pretpostavljamo da pčele u gradu uspijevaju jer nema pesticida ni kontakta s pčelarima, koji im uzrokuje stres. Pobjegle su u grad i tu pronašle slobodu', zaključio je Rogulja.

Njegov kolega Vladimir Jarni rekao je da su jučer imali desetak intervencija: 'Uklonio sam dva velika roja, u svakom je bilo barem 25 tisuća pčela. Ovo je treći lijepi dan, pa ih to izvlači van.'