riječ odvjetnika

Pavasović Visković otkrio smijemo li snimati policajace

26.10.2022 u 23:43

Bionic
Reading

Nezgodna situacija za splitsku policiju, koja je pokazala brutalnost prema navijačima i prema onima koji s navijačima nemaju veze

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u RTL Direktu komentirao je nemile scene iz Splita i batinanje čovjeka koji leži na podu vezanih ruku od strane policije.

'Udaranje bilo koje osobe koja leži na podu, neprimjerenom silom, punom nogom i s ovakvim sredstvom kakvima je taj čovjek udaran je pokušaj teške tjelesne ozljede. To je nešto što je vrlo blizu, ako nije čak i sigurno kazneno djelo. Nebitno je tko su subjekti udaranja. Ovakav događaj se može karakterizirati kao kazneno djelo. Snimka je potpuno jasna. Imate osobu koja ne pruža nikakav otpor i osobu koja je udara. I treću osobu koja je drži. Nije ni ta osoba posve nevina', kazao je.

Dodao je da su greške u privođenju moguće, ali i da policija nema pravo tući osobe koje privodi.

"Greške u privođenje su moguće. Tko radi taj i griješi. Policija ima pravo nekoga privesti, provjeriti je li sudjelovao u nekom događaju ili nije. Međutim, nema ga pravo tući. O tome ne može biti nikakve diskusije. Jednako kao što ne može biti diskusije o tome ima li tko pravo nasrtati ili napadati policiju. Svaka osoba kojoj bilo koje tijelo državne vlasti nanese štetu nezakonito postupajući ima pravo na naknadu štete. Vjerujem da će to i ovaj čovjek koji je na snimci ostvariti", ustvrdio je odvjetnik.

Kazao je i da je činjenica da policajci nalažu građanima da brišu snimke problem needuciranosti.

"To je jedan veliki problem needuciranosti policajaca. U ovoj situaciji je to brisanje snimki vrlo problematično. Ako uklanjaš tragove da se dogodilo kazneno djelo i nekakav prekršaj, na određen način sudjeluješ u tome. Netko bi morao ljudima koji rade na terenu objasniti da to ne smiju raditi. Nedopušteno je nalagati nekome da briše snimke koje su u krajnjem slučaju nastale na otvorenoj površini. Policajac može to pokušati, ali na javnoj površini vam to ne može ograničiti"

Na pitanje znači li to da je unatoč upozorenju policajca dopušteno snimati, odgovara:

"Ako se nalaziš na javnoj površini. Apsolutno."