novo postrojenje

Parkovi u Rovinju zalijevat će se 100 posto pročišćenom vodom iz kanalizacije

07.06.2023 u 13:34

Bionic
Reading

Zelene površine u Rovinju zalijevat će se 100 posto pročišćenom vodom iz kanalizacijskog sustava, a ista takva pročišćena voda odlazi i u more

Rezultat je to novoizgrađenog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Cuvi u Rovinju u sklopu Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj vrijednog 34,3 milijuna eura pri čemu je 70 posto vrijednosti sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Postrojenje je do prosinca ove godine u probnom radu, a kompleksan projekt Odvodnje Rovinj izveli su izvođači CID S.R.L. i Atzwanger SPA iz Italije te podizvođači CID - čistilne naprave iz Slovenije i GP Krk. Podizvođači su i Duplico, glavni izvođač elektroprojekta i Schneider Electric, dobavljač programskih rješenja, a oni su implementirali najnovija tehnološka rješenja za nadzor i upravljanje otpadnim vodama.

'Rovinj je specifičan po velikoj fluktuaciji korisnika usluga odvodnje zbog razdoblja kada uslugu koriste samo stanovnici u odnosu na turističku sezonu. Također, imali smo sustav upravljanja otpadnim vodama bez modernog tehnološkog nadzora i podataka koji mogu unaprijediti njegovo održavanje', rekao je Ognjen Pulić, direktor Odvodnje Rovinj na predstavljanju postrojenja na kojem su gostovali predstavnici hrvatskih i međunarodnih institucija i kompanija za upravljanje sustavom vodoopskrbe i odvodnje.

'Zahvaljujući ulaganjima iz državnog proračuna i sredstvima iz Kohezijskih fondova Europske unije, danas imamo postrojenje s najnaprednijim rješenjem koje je automatiziralo i digitaliziralo sustav upravljanja otpadnim vodama u Rovinju. Siguran sam da ćemo time poslovati učinkovitije, a građanima i gostima Rovinja omogućiti kvalitetniju uslugu koja istovremeno brine o okolišu i održivosti Rovinja'.