DAN DRUGI

Pariz na nogama zbog naoružanog napadača

19.11.2013 u 12:46

Bionic
Reading

Francuska policija je u utorak u Parizu nastavila potragu za napadačem koji je u ponedjeljak teško ranio fotoreportera lista Liberation, pucao u jednoj banci i oteo jednog vozača automobila

Prema izvorima bliskim tom predmetu, istražitelji su u utorak raspolagali brojnim elementima i primili su više stotina poziva. Vlasti su objavile slike bijelca starog između 35 i 45 godina s kapom i torbom u kojoj nosi lovačku pušku.

On predstavlja "pravu opasnost", naglašava francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls. Predsjednik Francois Hollande mu je naložio da stavi na raspolaganje sva sredstva kako bi "uhitili osobu koja pokušala ubiti i koja još uvijek to može učiniti".

U francuskoj prijestolnici policajci se nalaze na prilazima svih velikih medija, a njihova je nazočnost povećana u gradskom prijevozu, izvještava agencija France presse.

Osumnjičeni koji posjeduje najrasprostranjeniju lovačku pušku kalibra 12, izveo je prvi napad u petak na sjedište tv mreže BFMTV.

Na snimci internog videa vidi se muškarac koji se penje stubama i grubo napada glavnog urednika Philippea Antoinea koji se tamo našao i zatim brzo odlazi.

"Sljedeći puta neću promašiti", dobacio je napadač novinaru. Njegovo oružje, koje stoji najmanje 150 eura, prodaje se uz predočenje dozvole za lov.

Ovo je glavna meta pariške policije


U utorak je ranjeni fotoreporter iz lista Liberation, pogođen u prsni koš i trbuh, bio i dalje kritično ali se njegovo stanje popravilo, rekao je direktor lista Nicolas Demorand.

"Tip je izvadio pušku iz torbe i pucao dva puta u prvu osobu koju je vidio. Sve je trajalo deset sekundi. Napadač nije ništa rekao i odmah je nestao", rekao je jedan svjedok iz tog lista.

Cijela politička klasa je izrazila podršku listu.

Napadač je u ponedjeljak otvorio vatru u uredu lista Liberation, teško ranio fotoreportera i pobjegao, devedeset minuta poslije je otvorio vatru na ulici ispred jednog od sjedišta banke Societe Generale, gdje nitko nije ranjen, a nedugo nakon toga je oteo automobil i natjerao vozača da ga iskrca u središtu Pariza.