UJEDINJENI NARODI

Pariški klimatski sporazum do kraja godine stupa na snagu

21.09.2016 u 18:31

Bionic
Reading

Na Općoj skupštini UN-a u srijedu je 31 zemlja potvrdila da je ratificirala iznimno važan Pariški sporazum o klimatskim promjenama koji bi, kako se očekuje, do kraja godine trebao stupiti na snagu

'Odaziv je izvanredan', rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je sazvao sastanak o Pariškom sporazumu tijekom godišnjeg UN-ova okupljanja svjetskih čelnika. Ban je izrazio uvjerenje da će sporazum, kojim se zemlje obvezuju na poduzimanje koraka koji bi doveli do zaustavljanja porasta temperature na Zemlji, stupiti na snagu do kraja godine.

'Kada Pariški sporazum stupi na snagu ove godine, bit će to velik korak naprijed na našem putu prema sigurnijoj, pravednoj i prosperitetnijoj budućnosti', rekao je Ban.

Sporazum od svih zemalja zahtijeva da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature obuzda na ispod dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Zemlje koje su se u srijedu priključile sporazumu su latinoameričke sile Argentina, Brazil i Meksiko, ali i svjetske sile, kada je o fosilnim gorivima riječ - Brunei i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Da bi stupio na snagu, Pariški sporazum treba ratificirati 55 zemalja odgovornih za najmanje 55 posto emisije stakleničkih plinova zbog kojih se događaju klimatske promjene na našem planetu.

Danas su u UN-u svjetski čelnici službeno podnijeli dokumente o ratifikaciji sporazuma, a ukupno 60 zemalja priključilo se Pariškom sporazumu čime je zadovoljen prag. No te su zemlje, po podacima UN-a, odgovorne za nešto manje od 48 posto emisije stakleničkih plinova.

Banov ured je izvijestio da je još 14 zemalja odgovornih za 12,58 posto emisije, izvijestilo da kani ratificirati sporazum tijekom godine, što znači da je stupanje na snagu sporazuma zapravo zajamčeno.