VATIKAN SANIRA PEDOFILIJU

Papin financijaš na čelu omraženih Kristovih legionara

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.06.2010 19:38
  • Objavljeno 22.06.2010 u 19:12
vatikan

vatikan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

Benedikt XVI. je imenovao stručnjaka za vatikanske financije, nadbiskupa Velasija De Paolisa (74), da predvodi katolički red Kristovi legionari i da sanira nered, financijski i moralni, koji vlada otkako je otkriveno da se osnivač reda, meksički svećenik Marcial Maciel (preminuo 2008. u dobi od 87 godina), kao i mnogi drugi, bavio pedofilijom i financijskim malverzacijama

De Paolis je već dvije godine prefekt za ekonomska pitanja Svete Stolice, profesor je kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i član Vrhovnog suda Svete Stolice (Signatura apostolica). Smatra se da je osoba od velikog papinog povjerenja i da je vrlo blizak kadar državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea, što je važan podatak jer se Vatikan upravo distancirao od milanskoga nadbiskupa, kardinala Crescenzija Sepe, kojeg je talijanska država optužila za pranje novca.

Podatak je važan jer se Sepe odlučio na borbu do kraja. Upravo uzvraća udarac: u otvorenom pismu je pokazao da se ne dâ, a ako baš mora pasti, da će povući i papu. U tom bi sukobu trebala biti važna i financijska ekspertiza nadbiskupa De Paolisa.
Elem, De Paolis pred sobom ima delikatan zadatak u vezi s malverzacijama i dokazanim zločinima pedofilije Kristovih legionara.

On mora i deaktivirati vrlo utjecajan svjetovni red Regnum Christi, tzv. civilno krilo Kristovih legionara, jer istrage pokazuju da su financijski delikti vršeni upravo preko toga segmenta Crkve, najviše u Meksiku odakle je bio i osnivač Maciel. Novi, prisilni upravitelj De Paolis mora pročešljati sve knjige i Legionara i Regnum Christi, što i nije lak zadatak jer su prisutni u 22 zemlje, najviše u Latinskoj Americi.

Nakon toga mora napisati novi statut, dovršiti istrage, obavijestiti papu i Svetu Stolicu i pokrenuti odgovarajuće stegovne i kaznene mjere. Neće, dakako, on sve to moći učiniti sam, pa će imati dva pomoćnika, jednog za probleme u španjolskom govornom području, a drugog u  engleskom.

Mjera je bila očekivana jer se prošlog 1. svibnja papa oglasio najavljujući velike promjene i ponovni osnutak Kristovih legionara, ali i osuđujući 'vrlo teške zločine' 'beskrupuloznog' Marciala Maciela (koji je bio ljubimac pokojnog pape Ivana Pavla II, a koji navodno ništa nije znao o pravoj naravi ovoga svećenika i njegove braće), kao i, kako je rekao, 'cijeli njegov život koji je bio prazan od istinskih religijskih osjećaja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi