šestodnevni posjet

[FOTO] Papa stigao u Kanadu, tražit će oprost za zlostavljanje svećenika nad djecom: 'Ovo je pokorničko hodočašće'

24.07.2022 u 19:58

Bionic
Reading

Papa Franjo je u nedjelju doputovao u šestodnevni posjet Kanadi tijekom kojega treba ponovno zatražiti oprost za sudjelovanje Crkve u zlostavljanju djece autohtonih naroda u internatima koje je vodila Katolička crkva tijekom više od stoljeća

Papin zrakoplov je u nedjelju prije podne po lokalnom vremenu sletio u zračnu luku u Edmontonu, na zapadu Kanade. "Ovo je pokorničko hodočašće", opetovao je Sveti Otac, kojemu je 85 godina, tijekom leta nakon čega je pozdravio novinare koji su ga pratili, kao što inače čini, unatoč boli u koljenu.

Edmonton je prva od triju postaja na Papinom putovanju. Posjetit će i Quebec City i Iqaluit, glavni grad teritorija Nunavuta, a odlazi u petak. Između 1881. i 1996. više od 150.000 domorodačke djece odvojeno je od obitelji i dovedeno u internate. Mnoga su djeca izgladnjivana, pretučena i seksualno zlostavljana u sustavu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom".

Premda su kanadski čelnici znali za veliki broj djece koja su umrla u školama od 1907., problem je dospio u prvi plan nakon prošlogodišnjih otkrića navodnih neobilježenih grobova u blizini bivših internata. Kao odgovor na pritisak nakon tih otkrića, papa Franjo ispričao se za ulogu Katoličke crkve u školama ranije ove godine tijekom posjeta starosjedilačkih predstavnika Vatikanu.

  • +8
Papa stigao u Kanadu Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Sada se dolazi ispričati na kanadsko tlo. Ali oni koji su nasilje preživjeli i starosjedilački vođe rekli su Reutersu da žele više od isprike. Mnogi su pozvali na novčanu kompenzaciju, povrat autohtonih artefakata, objavu školskih zapisa, podršku izručenju optuženog zlostavljača i ukidanje doktrine iz 15. stoljeća koja opravdava kolonijalno oduzimanje posjeda starosjedilačkom narodu u obliku papinske bule ili edikta.