SKRIVENA ISTINA

Papa Pio XII. spasio živote tisuća rimskih Židova?

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 27.07.2011 16:22
  • Objavljeno 27.07.2011 u 15:59
vatikan

vatikan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Na temelju nedavno otkrivenih dokumenta, papa Pio XII. je tijekom Drugog svjetskog rata navodno spasio živote više od 11 tisuća rimskih Židova, javlja Zaklada Pave the Way, a prenosi IKA

Njemački predstavnik Zaklade Pave the Way, povjesničar i istražitelj Michael Hesemann, otkrio je brojne izvorne dokumente od vrlo velike važnosti istražujući arhive crkve Gospe od duše, koja je njemačka nacionalna crkva u Rimu. Zaklada, s glavnim sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koju je utemeljio Židov Gary Krupp, o otkriću dokumenata izvijestila je agenciju Zenit.

Mnogi su kritizirali papu Pija XII. da je šutio tijekom uhićenja Židova i kad su vlakovi sa 1.007 Židova napustili Rim i krenuli prema koncentracijskom logoru Auschwitz, rekao je Krupp. Kritičari ne priznaju ni izravno zauzimanje pape Pija XII. da se 16. listopada 1943. obustave uhićenja. Nova otkrića dokazuju da je papa Pio XII. izravno djelovao iz kulisa da se u 14 sati istoga dana, kada su uhićenja i započela, ona zaustave, ali ipak nije u tome uspio, dodao je Krupp.

Prema nedavnoj studiji istražitelja Dominieka Oversteynsa, u Rimu je 16. listopada 1943. bilo 12.428 Židova. Izravnom intervencijom pape Pija XII. spašeni su životi više od 11.400 Židova, objasnio je Krupp. Kada je Papa 16. listopada 1943. ujutro doznao za uhićenja Židova, odmah je uputio službeni prosvjed njemačkom veleposlanstvu jer je znao je da će biti uspješan. Tada je Papa poslao svoga nećaka princa Carla Pacellija austrijskom biskupu Aloisu Hudalu, rektoru njemačke nacionalne crkve u Rimu, koji je, prema nekima, bio srdačan s nacistima i s njima održavao dobre odnose. Papin nećak rekao je biskupu Hudalu da ga je Papa poslao i da mora pisati njemačkom guverneru Rima, generalu Stahelu i zatražiti prestanak uhićenja.

U pismu biskupa Hudala generalu Stahelu se kaže: 'Upravo sada, jedan me vatikanski izvor (...) izvijestio da su jutros započela uhićenja talijanskih Židova. U ime dobrobiti dijaloga između Vatikana i njemačkog vojnog zapovjedništva, žurno vas molim da naredite obustavu svih uhićenja u Rimu i okolici. Njemački ugled u stranim zemljama zahtijeva mjeru te vrste, a također i opasnost da Papa može javno protestirati.' Povjerljiva osoba pape Pija XII, njemački svećenik Pancratius Pfeiffer, vrhovni poglavar Društva Božanskog spasitelja, koji je osobno poznavao Stahela, uručio je pismo generalu.

Sljedeći je dan general u telefonskom odgovoru ustvrdio: 'Odmah sam problem prenio mjesnom Gestapu i osobno Himmleru. Himmler je naredio da odmah, uzimajući u obzir posebni status Rima, prestanu uhićenja'. Sve su te činjenice potvrđene i svjedočanstvom stečenim tijekom istraživanja glavnog izlagača za kauzu beatifikacije pape Pija XII., isusovca Petera Gumpela, koji je izjavio da je osobno razgovara s generalom Dietrichom Beelitzom, časnikom za vezu između ureda Kesserlinga i Hitlerova zapovjedništva.

Michael Hesemann je ustvrdio kako je jasno da bi javni Papin prosvjed, kad je već vlak krenuo, prouzročio nastavak uhićenja. Osim toga, Zaklada Pave te Way na svojoj internetskog stranici donosi izvornu naredbu SS-a da se uhiti 8.000 rimskih Židova, koje je trebalo poslati u radni logor u Mathausen – da se ondje drže kao taoci – a ne u koncentracijski logor Auschwitz. Može se pretpostaviti da je Vatikan vjerovao da će moći pregovarati o njihovu oslobađanju.

Također se saznalo da je Vatikan priznao da je biskup Hudal aktivno pomagao da neki nacistički ratni zločinci izbjegnu uhićenje nakon završetka sukoba.

Zbog svoga političkoga stajališta, biskup nije bio poželjan u Vatikanu i zaista ga je pismeno ukorio vatikanski državni tajnik kardinal Montini (budući papa Pavao VI.), što je predložio da Vatikan pomogne nacistima da izbjegnu uhićenje. Gary Krupp, glavni ravnatelj zaklade Pave the Way, istaknuo je kako je zaklada uložila golema sredstva u otkrivanje i javno širenje informacija namijenjenih povjesničarima i istražiteljima.

Zanimljivo je da se nitko od većih kritičara pape Pija XII. nije udostojao posjetiti otvorene Vatikanske arhive (potpuno otvorene od 2006. sve do 1939. godine) i proučiti izvorne spise, niti pretražiti navedenu internetsku stranicu, utemeljenu na rimskim i drugim registrima. Krupp je dodao da se iskreno nada da predstavnici židovske zajednice istraže izvorne dokumente koji su im nadohvat ruke. Vjeruje da će otkriti da i današnja židovska zajednica koju je papa Pio XII, svoje postojanje duguje tajnim naporima toga Pape da spasi svaki život, istaknuo je Krupp.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!