ukazao na probleme

Papa na Trgu sv. Marka: Ugasite mobitele, družite se. Venecija bi mogla propasti

28.04.2024 u 14:44

Bionic
Reading

Papa Franjo je u nedjelju u Veneciji ponovo pozvao na brigu za "naš zajednički dom" i upozorio na opasnost od masovnog turizma i utjecaja na okoliš

Na misi pred oko 10.000 vjernika okupljenih na Trgu sv. Marka, 87-godišnji Jorge Bergoglio je na sunčani dan izgleao živahno i u dobroj formi, nakon što je zbog narušenog zdravlja u vrijeme Uskrsa bio vidno umoran.

Nakon što je posjetio ženski zatvor na otoku Giudecci, gdje je sletio helikopterom i gdje se održava izložba u sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, Papa je služio misu na Trgu sv. Marka. Navodeći "očaravajuću ljepotu" Venecije, Franjo - koji je ekologiju učinio središnjim ciljem svog pontifikata - naveo je "mnoge probleme koji mu prijete", uključujući klimatske promjene, "krhkost kulturne baštine" i prekomjerni turizam.

"Venecija je sjedinjena s vodom na kojoj počiva. Bez brige i zaštite tog prirodnog okoliša, mogla bi prestati postojati", upozorio je Papa u propovijedi.

"Potrebno je da naše kršćanske zajednice, naše gradske četvrti, naši gradovi, postanu gostoljubiva, uključiva mjesta. A Venecija, koja je oduvijek bila mjesto susreta i kulturne razmjene, pozvana je biti znakom ljepote dostupne svima, počevši od najmanjih, znakom bratstva i brige za naš zajednički dom".

Venecija, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, upravo je počela s naplatom ulaska turistima u grad od pet eura po danu kako bi spriječila pretjeranu gužvu na uskim uličicama i mostovima koji nadvisuju brojne kanale.

Prije mise Papa se obratio i 1500 mladih okupljenih ispred bazilike Santa Maria della Salute. "Ostavite svoje mobitele, idite i družite se s ljudima", poručio im je.

Nakon pape Pavla VI. (1972.), Ivana Pavla II. (1985.) i Benedikta XVI., Franjo je četvrti papa koji je posjetio Veneciju.

Nakon Venecije, Franjo će u svibnju posjetiti Veronu, a u lipnju i Trst.

sve osim nogometa

Učitavanje...