POSLAN APEL

Papa Franjo morat će se baviti Dajlom

22.01.2014 u 16:33

Bionic
Reading

Predstavnici Inicijativnog odbora za apel Svetom Ocu u vezi s slučajem Dajla predstavili su danas sadržaj pisma koje su, uz potpise potpore oko 250 istarskih intelektualaca, krajem studenoga poslali papi Franji i zamolili ga da slijedom kadrovskih i drugih promjena u Rimskoj kuriji ponovno preispita taj slučaj.

Inicijativni odbor, koji čini skupina intelektualaca od profesora i liječnika do novinara i poduzetnika, poručio je na konferenciji za novinare u Puli kako zahtijeva da se pronađe pravedno rješenje koje neće biti protivno interesima istarske crkve, njezinih vjernika i hrvatskog naroda u cjelini. Naime, kako se navodi u pismu, Porečko- pulska biskupija prisiljena je nakon oštre intervencije Rimske kurije za samostan u Dajli isplatiti veliki svotu benediktincima iz Praglie koji su oni napustili neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, 1948. godine, a za koji su od talijanske vlade primili veliku odštetu.

Djelovanje pojedinih dužnosnika Državnog tajništva u ovom predmetu velika većina biskupa i svećenika ocijenila je vrlo negativno, kao očitu nepravdu i prisilu, dovodeći time u pitanje autoritet i vjerodostojnost i samog Pape, navode predstavnici Inicijativnog odbora. Suradnik vatikanskog radija, novinar Aldo Sinković istaknuo je kako se u pismu ne ulazi ni u kakve polemike, nego se papi Franji želi dati do znanja da je istarski puk razočaran odlukom te ga slijedom toga moli da preispita cijeli slučaj i donese novu odluku. Izrazio je nadu da će tom novom odlukom 'javnost moći doživjeti i to da u Crkvi postoje istina i pravda te da je Rimska kurija doista nepristrana u odlučivanju'.


'Očekujem promjenu ove, za nas i za cijelu hrvatsku državu, štetne odluke', poručio je Sinković. Publicist i katolički intelektualac Mario Sošić ustvrdio je kako je slučaj Dajla postao slučajem tek kada je vatikanska kardinalska komisija donijela rješenje po kojem bi Župa Dajla negdašnjim vlasnicima trebala platiti odštetu od 4,5 milijuna eura.

'Do tog zahtjeva je došlo nakon više od deset godina, kada je sud u Bujama pravomoćno dodijelio Župi Dajli tu imovinu koja se sastoji od kuće, to jest samostana s pripadajućim vrijednim zemljištem', istaknuo je Sošić. Tu inicijativu i apel Svetom Ocu opravdava tako što slučaj Dajla nema vjersko obilježje, nego zadire u javnu stvar jer je 'nacionalizacijom ta imovina 1948. godine prešla u društveno, to jest državno vlasništvo, a kasnijim zakonima u Hrvatskoj sud je odredio da se imovina
treba vratiti Župi Dajli'.

Ocijenivši da je taj slučaj nepravedno riješen na štetu biskupije i hrvatskih interesa, Sošić je napomenuo kako je pismo poslano Papi i Državnom tajništvu, Porečko- pulskoj biskupiji i hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici. Bivši hrvatski veleposlanik u Italiji Drago Kraljević rekao je kako se pridružio toj inicijativi jer smatra da slučaj Dajla nije samo unutarcrkveno pitanje, nego zadire i u međudržavne odnose. 'Očekujem da će papa Franjo, koji zagovara otvorenu crkvu i kreće u crkvene reforme, preispitati i sadržaj odluke kardinalske komisije, ali i drugih odluka koje su se poslije donijele', rekao je.