unicef

Pandemija koronavirusa ugrožava svjetsku borbu protiv dječjeg mortaliteta: U 68 zemalja teškoće s pregledima i cijepljenjem

10.09.2020 u 11:02

Bionic
Reading

Broj smrti koje su se mogle spriječiti kod djece mlađe od pet godina u 2019. je pao u svijetu na rekordno nisku razinu od nešto više od pet milijuna u odnosu na 12,5 milijuna takvih smrti u 1990., no pandemija koronavirusa potkopava ta postignuća, objavili su UN i Svjetska banka. Prema izvješću o razinama i trendovima dječje smrtnosti Unicefa, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja te Svjetske banke pandemija ugrožava milijune dječjih života, prenosi CNN.

"Ne smijemo dozvoliti da Covid-19 preokrene upečatljiv napredak za našu djecu i buduće generacije", kazao je ravnatelj WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus u priopćenju.

Nedavna istraživanja Unicefa i WHO-a otkrila su da je pandemija ugrozila zdravstvenu zaštitu majki i djecu širom svijeta uključujući zaštitu trudnica i poslijeporođajnu skrb te programe cijepljenja zbog otežanog pristupa zdravstvenoj skrbi i straha od zaraze covidom-19.

"Globalna je zajednica otišla predaleko u eliminaciji uzroka koji izazivaju umiranje djece koje se može spriječiti da bi dozvolila da pandemija Covida-19 zaustavi taj put", kazala je ravnateljica Unicefa Henrietta Fore.

"Kad se djeci uskrati pristup zdravstvenim službama zbog preopterećenosti sustava i kad se žene boje roditi u bolnici zbog straha od zaraze - svi oni postaju žrtve koronavirusa", kazala je Fore.

"Bez hitnog ulaganja u pokretanje ugroženog zdravstvenog sustava milijuni djece mlađi od pet godina, posebice novorođenčad mogli bi umrijeti", dodala je. Od 77 zemalja obuhvaćenih istraživanjem Unicefa tijekom ljeta u 68 posto zabilježeni su problemi s kontrolnim pregledima za djecu i s cijepljenjem.

Istraživanje 105 zemalja koje je proveo WHO otkrilo je da su u 52 posto zemalja zabilježeni zastoji u pružanju zdravstvene skrbi djeci, a 51 posto zemalja izvijestio je o ugroženim programima prehrane pothranjene djece.

Te su usluge presudne u sprečavanju smrti novorođene i starije djece, ističe WHO, podsjećajući da pristup trudnica primaljama smanjuje za 16 posto rizik gubitka trudnoće te za 24 posto smanjuje rizik prijevremenog porođaja.

"Pandemija Covida-19 ozbiljno je ugrozila godine napretka prema iskorijenjivanju smrti koje su se mogle spriječiti kod djece", kaže direktor za globalno zdravlje u Svjetskoj banci Muhammad Ali Pate u priopćenju. "Presudno je zaštititi službe koje spašavaju živote i koje su bile presudne u smanjivanju dječjeg mortaliteta".

Prema analizi sveučilišta Johns Hopkins zbog poremećenog zdravstvenog sustava uslijed pandemije koronavirusa u svijetu bi moglo svaki dan umrijeti i do šest tisuća djece više.

Iako je postignut napredak u borbi protiv dječjeg mortaliteta Unicef predviđa da će uz zadržavanje sadašnjih trendova između 2019. i 2030. umrijeti deset milijuna djece u dobi od pet do 14 godina i 52 milijuna djece mlađe od pet godina.